Se clatină BRICS? Chinezii construiesc o bază militară în zona strategică a platoului Doklam la granița cu India acolo unde au fost in trecut confruntari intense
Postat la: 12.04.2023 - 10:09
Armata indiană își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la construcțiile masive efectuate de China în valea râului Amo Chu din Bhutan. Amo Chu se învecinează cu platoul strategic Doklam, de unde coridorul Siliguri al Indiei se află în vizorul direct al Armatei Populare de Eliberare (PLA) a Chinei.
Aflat la mică distanță de tri-joncțiunea India-China-Bhutan, Doklam este locul unei intense confruntări militare între India și China în 2017 din cauza construirii unui drum de către Beijing. Ultimele imagini accesate prezentate de India Today arată cazarmele permanentă a PLA pentru trupele sale, împreună cu turnurile de comunicații din Amo Chu. Aproape 1.000 de barăci militare permanente, precum și mai multe barăci temporare au apărut în ultimele luni pentru a găzdui mii de trupe PLA.
După ce s-a confruntat cu represalii puternice din partea armatei indiene la Doklam, PLA încearcă să se apropie de aceeași creastă printr-o axă alternativă, astfel încât să poată ocoli apărarea indiană la vest de Doklam, unde este un platou izolat, care a fost rar patrulat de forțele chineze sau bhutaneze înainte de 2017, când armata indiană a intrat în scenă. Istoria chineză revendică Bhutan ca parte a teritoriului său. În 1960, guvernul chinez a emis o declarație prin care revendica Bhutan, Sikkim și Ladakh ca parte a Tibetului "unificat".
Planificatorii militari indieni consideră că orice activitate pe teritoriul Bhutanului controlat de China, la vest de Doklam, ar amenința interesele de securitate ale Indiei. Experții indieni în materie de securitate spun că controlul platoului Doklam va oferi Chinei beneficii strategice. Pe lângă faptul că oferă o priveliște impunătoare asupra Văii Chumbi, situată între Bhutan și Sikkim, platoul Doklam domină coridorul strategic Siliguri, la sud. Reamintim că India si China sunt parteneri in BRICS (alaturi de Brazilia, Rusia si Africa de Sud), organizatie opozabilă tărilor occidentale.
În 1967, după ciocnirile de frontieră dintre India și China la trecătorile montane Nathu La și Cho La din Sikkim, armata chineză a contestat demarcațiile de frontieră indiene pe lanțul muntos Dongkya din Sikkim. Multe fortificații chinezești au fost distruse în timpul confruntărilor, deoarece armata indiană controla terenurile mai înalte. Chiar și acum, se consideră că armata chineză este indiscutabil mai slabă în Chumbi, deoarece forțele indiene și bhutaneze controlează înălțimile care înconjoară valea.
Conducerea superioară a armatei indiene s-a întâlnit recent cu oficialii indieni angajați în consolidarea capacităților armatei bhutaneze în districtul Haa. În cadrul întâlnirii, s-a făcut referire la consolidarea masivă a Chinei în zonă. Districtul Haa se află imediat la est de teritoriile disputate, unde China construiește noi sate. Recent, prim-ministrul Bhutanului, Lotay Tshering, a provocat un scandal prin declarația sa conform căreia Beijingul are un cuvânt egal de spus în găsirea unei soluții la disputa privind platoul Doklam, pe care India îl consideră ocupat ilegal de China. În 2017, armata indiană a contracarat invadarea ilegală a zonei de către armata chineză, forțând-o pe aceasta din urmă să se retragă.
Tshering, într-un interviu acordat unei publicații belgiene, a declarat că negocierile bilaterale pentru a rezolva disputa prelungită privind granița dintre Bhutan și China au ajuns într-un stadiu avansat. O delegație a guvernului din Bhutan a vizitat Beijingul în februarie, în timp ce o "echipă tehnică" din China este așteptată să sosească în curând în Bhutan, a spus el. Observatorii militari indieni din Blocul Sudic nu sunt lămuriți dacă toate acestea sugerează că Bhutan ar putea fi dispus să cedeze Chinei teritoriile pe care le-a pierdut la frontiera sa vestică, în efortul de a păstra zonele din nord.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu