Serghei Lavrov: Deja peste douăzeci de țări doresc să se alăture BRICS sau OSC!

Postat la: 01.03.2023 - 12:09

Potrivit șefului diplomației ruse, cererile din partea țărilor care doresc să se alăture BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) sau OCS (Organizația de Cooperare de la Shanghai) au crescut dramatic în ultimii doi ani. "O dovadă a eșecului încercărilor occidentale de a izola Moscova", în opinia sa.

"Peste douăzeci de țări și-au anunțat intenția de a adera fie la grupul BRICS , fie la OCS", a declarat la 27 februarie ministrul rus de externe Serghei Lavrov. "Numărul de țări care doresc să se alăture a crescut inclusiv în primul an al operațiunii militare speciale.", a subliniat el în cadrul unei întâlniri cu diplomații străini, după cum a relatat agenția TASS. Șeful diplomației ruse a subliniat că este vorba de țări care joacă un rol foarte important în regiunile lor. "Printre acestea se numără Egiptul, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Argentina, Mexic și o serie de națiuni africane", a continuat Lavrov.

Potrivit ministrului rus de externe, efectul izolării Rusiei a fost invers: "Înțelegerea evoluțiilor actuale ca fiind un proces geopolitic tectonic împinge țările, care se simt independente și sunt ghidate de interesele naționale mai degrabă decât de capriciile cuiva, să se unească cu cei pe care îi consideră a fi de aceeași părere. Iar aici avem o oportunitate uriașă de a interacționa cu colegii noștri".

BRICS pledează pentru o remodelare a organizațiilor internaționale, cum ar fi Consiliul de Securitate al ONU și organizațiile financiare de la Bretton Woods (FMI, Banca Mondială). În 2019, grupul reprezenta mai mult de 40% din populația lumii, iar cele cinci țări ale sale aveau un produs intern brut combinat de 18.600 de miliarde de dolari, adică aproximativ 23% din produsul intern brut mondial. Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional, statele membre ale grupului au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din creșterea economică mondială din ultimul deceniu.

În ceea ce privește Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), la mai bine de 20 de ani de la crearea sa, aceasta are o pondere demografică fenomenală, reprezentând aproape jumătate din populația lumii, pe lângă dimensiunea sa geografică și resursele energetice.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu