Snowden avertizează asupra unui scandal de proporții ce se desfășoară în Danemarca


Postat la: 02.02.2022 - 09:57

Prestigiosul cotidian danez Politiken îl citează pe Edward Snowden și postările sale de pe twitter în legătură cu un scandal de proporții care este în derulare în Danemarca.

"Guvernul danez încearcă în prezent să reducă la tăcere pe oricine încearcă să împărtășească informații de la serviciile de informații daneze care ar putea deranja autoritățile", titrează Politiken. Acest lucru se aplică în special știrilor despre implicarea Danemarcei în programul american de supraveghere globală în masă. 

"Acesta este adevăratul scandal democratic din cazurile actuale daneze de presupuse scurgeri de informații, iar danezii nu ar trebui să suporte asta", spune activistul, denunțătorul și fostul analist de informații american Edward Snowden.

„Ideea că aceste programe trebuie să fie secrete este un efort al autorităților de a evita responsabilitatea. Nu pentru a îmbunătăți securitatea unei națiuni sau a poporului ei", spune Edward Snowden pentru Politiken. 

În 2013, Edward Snowden a ajutat la dezvăluirea amplorii programelor occidentale de supraveghere în masă la nivel mondial conduse de Agenția de Securitate Națională (NSA) a SUA. Părți semnificative ale telefoanelor mobile de pe internet și ale datelor de pe internet au fost accesate în fiecare secundă, dar fără niciun fel de dezbatere democratică sau supraveghere publică.

Acest program este centrul scandalului danez actual, crede Edward Snowden. Cinci persoane au fost acuzate în temeiul secțiunii 109 extrem de severe din Codul penal danez, care presupune o pedeapsă maximă de 12 ani de închisoare.

Edward Snowden: "Odată ce pisica iese din pungă, nu o poți pune înapoi în pungă"

"

Printre acuzați se numără Claus Hjort Frederiksen, fostul ministru al apărării, și Lars Findsen, șeful suspendat al Serviciului Danez de Informații pentru Apărare (DDIS). Secțiunea 109 a mai fost folosită o singură dată în istoria daneză. Este cuprinsă în capitolul din Codul Penal care se ocupă de trădarea și infracțiunile împotriva independenței și securității statului. Edward Snowden nu crede că măsurile dure adoptate de autoritățile daneze provin din dorința de a proteja secretele de stat, care, dacă ar fi dezvăluite, ar putea amenința securitatea Danemarcei. Mai degrabă, este vorba de evitarea supravegherii democratice a serviciilor secrete.

Fostul ministru al apărării Claus Hjort Frederiksen se numără printre cei acuzați în prezent. În decembrie 2021, el a confirmat că există un parteneriat între NSA și DDIS cu privire la interceptarea prin cablu în Danemarca. A fost un secret?

„Haha - am vorbit despre asta în urmă cu ani, datorită unui denunțător", glumește Snowden cu referire la propriile scurgeri din 2013. „Și odată ce pisica a ieșit din pungă, nu o poți pune înapoi în pungă. Dar este foarte interesant că SUA au tendința de a face același lucru - să mențină o ficțiune juridică. Când cineva contestă aceste programe de supraveghere în masă ca fiind o încălcare a drepturilor noastre fundamentale, guvernul spune: „Nu am spus niciodată că acest lucru se întâmplă. Jurnaliştii spun că se întâmplă", explică Snowden printr-un apel video de la Moscova.

"Guvernelor, în general, nu prea le pasă dacă publicul știe despre ceva. Le pasă dacă publicul poate contesta sau nu lucrurile în instanțe. Și dacă este considerat universal chiar și de către instanțele ca un fapt stabilit, atunci acesta este foarte amenințător pentru ele. Pentru că atunci când fac ceva care este foarte posibil împotriva legii, ultimul lucru pe care vor să-l facă este să ajungă în instanță."

O strângere de mână secretă

Edward Snowden este cetățean american, dar a petrecut mai bine de opt ani în exil la Moscova, după ce în 2013 a divulgat cele mai intime secrete ale NSA către presa internațională. Criticii cred însă că Snowden este o marionetă a guvernului rus. 
Edward Snowden neagă vehement acest lucru. De la evadarea sa în 2013, el a susținut că nu a intenționat niciodată să rămână în Rusia, ci a încercat să obțină azil în America Latină. Dar când guvernul SUA i-a revocat pașaportul, el a rămas sechestrat timp de 40 de zile în tranzit pe aeroportul din Moscova, până când Rusia a eliberat un permis de ședere temporară

.

Snowden spune că nici nu cooperează cu guvernul rus și nici nu primește fonduri de la acesta. În schimb, el își câștigă banii ținând discursuri virtuale la evenimente. El crede că unii încearcă să-l încadreze ca agent rus, pentru că aceia nu fac față criticilor sale la adresa programelor de supraveghere în masă ale Occidentului.

Edward Snowden a luat cunoștință de cazul danez, după ce mai mulți directori de presă din statul scandinav au fost convocați în decembrie la întâlniri cu șefii serviciilor de informații daneze, DDIS și Serviciul danez de securitate și informații (PET). Aici, ei au fost avertizați că raportarea continuă a secretelor de stat ar putea duce la acuzarea jurnaliştilor în conformitate cu stricta Secţiune 109 din capitolul care se ocupă de trădare şi crime împotriva independenţei şi securităţii statului.

Șefii agențiilor de informații au menționat trei cazuri specifice de scurgeri recente către presă. Primul caz a fost dezvăluirea că guvernul danez a reținut într-un raport confidențial de informații, ce concluzionează că ar fi în interesul securității naționale evacuarea copiilor danezi prinși în lagărele de prizonieri siriene în Danemarca. Povestea, așa cum este raportată de Ekstra Bladet, a forțat în cele din urmă guvernul să o inverseze în interes propriu. Acest scandal din nefericire pentru democrația din Danemarca, este abia la început. (M.G.G.)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu