Socialism in SUA doar pentru bogați. Capitalism pentru ceilalți

Postat la: 27.01.2021 - 19:41

Într-un editorial pe tema socialism vs capitalism, Thomas L. Friedmnan, din ediția de azi a New York Times, îl citează pe Ruchir Sharma, șef la Morgan Stanley, autor al cărții „Cele zece reguli ale națiunilor de succes."

Potrivit aprecierilor acestuia, dobânzile mici și deficitele mari stimulează financiar piețele mai mult decât economia reală. Astfel, cei mai bogați 10 la sută din America, care dețin mai mult de 80 la sută din acțiuni, și-au triplat banii în ultimii 30 de ani, iar 50% din populație au muncit pe piețele reale pentru a supraviețui, având câștig zero. Productivitatea mediocră din economia reală a dus la venituri limitate atât pentru clasa săracă, cât și pentru cea de mijloc.

Analistul de origine indiană vorbește despre paradoxul pandemiei. Acțiunile la bursă au crescut în timp ce numărul locurilor de muncă s-au diminuat catastrofal. "Există elefanți care zboară" a apreciat el. Productivitate mai mică duce la o creștere economică mai lentă și „o micșorare a plăcilor tectonice pentru toată lumea". Ca atare, nimeni nu ar trebui să fie surprins „că Millennials și Gen Z devin dezamăgiți de această formă distorsionată de capitalism și spun că preferă socialismul," conchide Sharma.

Marile companii devin și mai imense și mai monopoliste în această epocă a banilor ușori, a ratei dobânzii scăzute, mai apreciază editorialistul Friedman. "Internetul a permis companiilor, precum Amazon, Google, Facebook și Apple, să adune grămezi de numerar mai mari decât rezervele multor state naționale", a spus Sharma. Între timp, a adăugat el, pe măsură ce guvernele continuă să intervină pentru eliminarea recesiunilor, recesiunile nu mai pot purifica economia de companiile ineficiente.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu