SUA nu vrea și pace! Occidentul a decis să se implice masiv în livrarea de armament smart către Ucraina. NATO joacă spre război nuclear

Postat la: 13.10.2022 - 09:16

Aliații din Ucraina, sub egida NATO, au anunțat livrarea de arme avansate de apărare antiaeriană către Kiev, după o serie de atacuri rusești cu rachete. Armamentul promis de Marea Britanie, Canada, Franța și Olanda include rachete și radare. SUA au făcut anterior o promisiune similară. Un sistem de înaltă tehnologie din Germania se află deja în Ucraina. Promisiunile au fost făcute în timp ce aliații Ucrainei din 50 de țări se întâlnesc la sediul NATO din Bruxelles.

Kievul a salutat summitul ca fiind "istoric". Ucraina afirmă că Rusia a tras peste 100 de rachete și a folosit zeci de drone luni și marți, lovind infrastructura energetică și alte ținte nemilitare. Acestea au dus la întreruperi generalizate ale energiei electrice și la întreruperea alimentării cu apă într-o serie de orașe ucrainene. Autoritățile din capitala Kiev au fost nevoite să recurgă la raționalizarea energiei electrice.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că loviturile cu rachete au fost o ripostă la un atac asupra unui pod cheie care leagă Rusia de Crimeea - peninsula sudică a Ucrainei anexată de Moscova în 2014. Rusia spune că explozia de sâmbătă a fost organizată de agenția de informații a Ucrainei - o afirmație respinsă de Kiev.

Marea Britanie va dona rachete de apărare antiaeriană, precum și sute de drone aeriene pentru a sprijini capacitățile de colectare de informații și logistică ale Ucrainei. De asemenea, va furniza 18 tunuri de artilerie obuzier, pe lângă cele 64 deja livrate. "Ultimele lovituri nediscriminatorii ale Rusiei asupra zonelor civile din Ucraina justifică un sprijin suplimentar pentru cei care încearcă să își apere națiunea", a declarat secretarul Apărării, Ben Wallace. "Aceste arme vor ajuta Ucraina să își apere cerul de atacuri și să își consolideze apărarea antirachetă generală."

Vorbind după întâlnirea de miercuri de la Bruxelles, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că "vom face tot ce putem pentru a ne asigura că ei [ucrainenii] au ceea ce este necesar pentru a fi eficienți". Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Parisul va furniza sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. Într-un interviu acordat televiziunii France 2, el nu a precizat ce sisteme vor fi trimise. Dar a spus că principala lor funcție va fi aceea de a proteja populația de drone.

Olanda a declarat că va livra rachete de apărare aeriană în valoare de 15 milioane de euro (13 milioane de lire sterline; 14,5 milioane de dolari). Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că atacurile rusești "nu pot fi întâmpinate decât cu un sprijin neclintit pentru Ucraina și poporul său". Canada s-a angajat să ofere ajutor militar în valoare de peste 47 milioane de dolari canadieni (34 milioane de dolari; 31 milioane de lire sterline), inclusiv comunicații prin satelit și camere de luat vederi pentru drone.

Se așteaptă ca Marea Britanie să anunțe în scurt timp livrările sale de arme. Între timp, armata ucraineană a anunțat mai devreme, miercuri, că primul din mai multe "SLM IRIS-T de ultimă generație a fost livrat din Germania către Ucraina". Aceasta a declarat că sistemul de apărare aeriană va ajuta la protejarea țării "împotriva terorii".

Președintele Zelensky cere de luni de zile aliaților Ucrainei să furnizeze sisteme de apărare aeriană pentru a crea un "scut aerian" pentru Ucraina. În discursul său video de miercuri târziu, liderul ucrainean a declarat: "Cu cât teroarea rusă devine mai îndrăzneață și mai crudă, cu atât este mai evident pentru lume că a ajuta Ucraina să-și protejeze cerul este una dintre cele mai importante sarcini umanitare pentru Europa din zilele noastre". "Cred că vom face față acestei sarcini", a adăugat el.

Rusia i-a avertizat în repetate rânduri pe aliații Ucrainei să nu furnizeze armament avansat Kievului, subliniind că acest lucru i-ar face participanți la războiul pe care dl Putin l-a început la 24 februarie. Occidentul a acuzat Moscova de sabotaj nuclear, în urma unei serii de înfrângeri militare rusești pe câmpul de luptă.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu