Summitul BRICS va dezvălui "R5": o monedă care să sfideze dolarul. Banca BRICS examinează cererile de aderare din partea a 15 țări
Postat la: 23.08.2023 - 12:41
A început mult-așteptatul summit BRICS, care se va încheia pe 24 august 2023 în Africa de Sud. Evenimentul se doreste a fi cea mai mare reuniune a șefilor de stat și de guvern din țările din Sud din ultimii ani. Membrii permanenți ai grupului - Brazilia, Rusia, India, India, China și Africa de Sud - s-au reunit pentru a discuta chestiuni strategice și economice care vor avea un impact global.
Cu toate acestea, elementul cheie al acestui summit este anunțul privind crearea unei noi monede menite să redefinească comerțul internațional, punând astfel în pericol dominația dolarului ca monedă de rezervă la nivel mondial. Va fi studiat un nou mecanism de decontare a plăților între statele membre BRICS.
Acest mecanism inedit, cunoscut sub noul său acronim "R5", propune o abordare inovatoare pentru a facilita comerțul intra-BRICS. Propunerea se bazează pe ideea că toate monedele actuale ale BRICS încep cu un "R", și anume renminbi (yuan), rubla, realul, rupia și randul. Conceptul central din spatele "R5" este acela de a permite decontarea directă în monedele naționale, ocolind dolarul american.
Nu mai puțin de 40 de alte țări, dintre care unele așteaptă cu nerăbdare să fie admise în organizație, participă la acest summit istoric. Printre invitații de prestigiu se numără liderii a 54 de țări africane, ceea ce subliniază importanța evenimentului pentru continentul african.
De ceva timp, liderii BRICS și-au anunțat intenția de a introduce o monedă proprie pentru comerțul internațional. Această monedă este menită să slăbească predominanța dolarului ca monedă de rezervă la nivel mondial. Această inițiativă este văzută ca un răspuns la sancțiunile impuse de Statele Unite țărilor care îndrăznesc să nu se supună, scufundându-le în crize economice.
Moneda de rezervă a lumii, dolarul, a permis de mult timp Statelor Unite să se folosească de monopolul său financiar pentru a exercita controlul asupra țărilor și a le pune sub presiune. De asemenea, a permis Statelor Unite să creeze cantități uriașe de dolari fără acoperire în rezerve, care sunt apoi pompate în comerțul internațional. Acest lucru înseamnă că lumea lucrează pentru SUA, în timp ce SUA pot tipări dolari după bunul plac.
În prezent, rezervele mondiale de dolari sunt de aproximativ 58%, o cifră care continuă să scadă pe măsură ce datoria externă a SUA crește.
Summitul BRICS este crucial, deoarece crearea unei noi monede de către acest grup de țări ar putea submina poziția dominantă a dolarului și, în consecință, economia SUA. Statele Unite nu își vor mai putea permite să tipărească dolari fără rezerve, ceea ce va duce la o creștere a datoriei externe.
Noua bancă de dezvoltare a BRICS intenționează să înceapă să acorde împrumuturi în monede locale. Planul are ca scop reducerea dependenței de dolar și promovarea unui sistem financiar internațional mai multipolar. Așa a declarat Dilma Rousseff, care a detaliat, de asemenea, aderarea unor noi membri la grup.
Dilma Rousseff, fost președinte al Braziliei și actual președinte al Noii Bănci de Dezvoltare (NDB) din cadrul BRICS, a vorbit pentru Financial Times despre obiectivele instituției pe care o conduce din martie anul trecut. În special, BND intenționează să înceapă să acorde împrumuturi în monede naționale, în special în Africa de Sud și Brazilia, ca parte a unui plan de reducere a dependenței de dolar și de promovare a unui sistem financiar internațional multipolar.
Alternativă la sistemul unipolar
Rousseff a declarat că împrumuturile în monede locale le-ar permite împrumutaților să evite riscul cursului de schimb și variațiile ratelor dobânzilor din SUA: "Monedele locale nu sunt alternative la dolar. Ele sunt alternative la un sistem. Până acum, sistemul a fost unipolar; acesta va fi înlocuit de un sistem mai multipolar". Ea a anunțat că intenționează să împrumute între 8 și 10 miliarde de dolari până în 2023. "Obiectivul nostru este să realizăm în jur de 30% din tot ceea ce împrumutăm în monede locale", a detaliat ea.
Fără precondiții politice
Președinta băncii a explicat, de asemenea, în ce se diferențiază instituția sa de Banca Mondială și de FMI. BND nu stabilește nicio precondiție politică. "Adesea, un împrumut este acordat cu condiția ca anumite politici să fie realizate. Noi nu facem acest lucru. Respectăm politicile fiecărei țări". Ea a declarat că banca analizează în prezent cereri de aderare din partea a aproximativ 15 țări, deși este posibil să aprobe doar patru sau cinci. Ea a refuzat să numească aceste țări, dar a declarat că este o prioritate pentru BND să își diversifice reprezentarea geografică.
O bancă pentru țările în curs de dezvoltare
Rousseff a subliniat că BND, cea mai nouă bancă de dezvoltare din lume, are un mare potențial. "Ne vom transforma într-o bancă importantă pentru țările în curs de dezvoltare și piețele emergente. Obiectivul nostru trebuie să fie: o bancă creată de țările în curs de dezvoltare pentru ele însele", a conchis ea. BRICS a creat banca în 2015 ca o alternativă la instituțiile financiare dominate de SUA, precum FMI și Banca Mondială.
Cel de-al 15-lea summit BRICS va fi, probabil, unul istoric din multe puncte de vedere. Odată cu extinderea blocului pro-multipolar pentru a include și alte state, consolidarea independenței față de instrumentele financiare occidentale, rolul strategic tot mai afirmat al copleșitoarei majorități globale non-occidentale, ca să nu mai vorbim de blocarea agendei maligne din buna desfășurare a evenimentului - programul de lucru va fi, fără îndoială, încărcat și important pentru viitorul lumii.
După recentul summit Africa-Rusia, a sosit momentul ca celălalt eveniment internațional major din acest an să înceapă - cel de-al 15-lea summit BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) pe teritoriul Africii de Sud. Importanța istorică și strategică a acestui eveniment nu mai este pusă la îndoială, având în vedere orientările adoptate din ce în ce mai mult nu numai de statele membre, ci și în contextul sprijinului tot mai mare pentru blocul pro-multipolar din partea țărilor din Sudul Global.
Dar ceea ce îi îngrijorează cu adevărat pe dușmanii acestui eveniment, reprezentați de minoritatea globală covârșitoare a regimurilor occidentale, este că, dincolo de faptul că nu au reușit să saboteze agenda summitului, în special în ceea ce privește procesul internațional de de-dollarizare și activitatea tot mai activă a națiunilor BRICS în direcția independenței față de instrumentele financiare occidentale, lumea non-occidentală nu s-a lăsat păcălită de falsele propuneri de "dialog" venite dinspre Occident.
Revenind acum la aspectul geoeconomic - este clar că, într-un moment în care cele cinci state membre ale alianței au depășit în termeni de PIB combinat pe cei șapte membri ai clubului nostalgicilor unipolarității reprezentat de G7 - obiectivul de astăzi este în mod clar de a continua pe această cale. Pentru că, dacă lumea non-occidentală, inclusiv BRICS și Sudul Global, reprezintă împreună, în mod incontestabil, majoritatea demografică covârșitoare a lumii, bulversarea economică face parte, de asemenea, dintr-un proces perfect logic și legitim.
Pentru înregistrare, atunci când mass-media occidentale vorbesc despre opoziția tot mai asertivă a BRICS față de Occident, ar trebui să își amintească faptul că Occidentul este de facto cel care s-a îndepărtat de o lume a parteneriatului incluziv, menținând o postură de aroganță extremă și un complex de superioritate - fiind în același timp o minoritate extremă. Încă o dată - o minoritate extremă nu numai din punct de vedere demografic, ci și, din ce în ce mai mult, din punct de vedere geopolitic și geoeconomic.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu