Summitul G20 creează divergențe între liderii mondiali cu privire la războiul din Ucraina

Postat la: 09.09.2023 - 06:51

Negociatorii ţărilor din G20 nu au reuşit să-şi rezolve vineri dezacordurile în ceea ce priveşte formularea referitoare la războiul din Ucraina care să fie inclusă în Declaraţia finală a summitului, potrivit unui proiect văzut de Reuters, astfel că orice posibil progres în această privinţă este lăsat în sarcina liderilor blocului care încep sâmbătă o reuniune de două zile la New Delhi.

Proiectul de 38 de pagini care a fost distribuit membrilor a lăsat în alb paragraful privind "situaţia geopolitică", în timp ce s-a ajuns la un acord asupra celorlalte 75 de paragrafe care se referă la schimbările climatice, criptomonede şi reforme în băncile multilaterale de dezvoltare.

Din cauza divergenţelor privind războiul, negociatorii G20 se străduiesc de câteva zile să cadă de acord asupra limbajului, în speranţa că ar putea atrage şi Rusia pentru a produce un comunicat comun.

O sursă a declarat pentru Reuters că o declaraţie comună ar putea sau nu să ajungă la un acord unanim. Aceasta ar putea avea diferite paragrafe care să precizeze punctele de vedere ale diferitelor ţări sau ar putea consemna acordul şi dezacordul într-un singur paragraf.

"S-ar putea să trecem peste diferenţe şi să facem o declaraţie generală în care să spunem că ar trebui să avem pace şi armonie în întreaga lume, astfel încât toată lumea să fie de acord", a declarat o a doua sursă.

Potrivit unei alte surse de rang înalt dintr-una din ţările G20, paragrafele privind războiul din Ucraina au fost convenite de ţările occidentale şi au fost trimise Rusiei pentru a obţine un punct de vedere. Oficialul a declarat că Rusia a avut opţiunea de a accepta punctele de vedere ale ţărilor occidentale sau de a-şi exprima dezacordul ca parte a declaraţiei.

În absenţa unui acord, India va trebui să emită o declaraţie a preşedinţiei G20, ceea ce ar însemna că, pentru prima dată în 20 de ani de summituri, G20 nu se va încheia cu o declaraţie comună.

Un diplomat al UE a declarat că India face o treabă "excelentă" în calitate de gazdă, căutând compromisuri. "Dar, până acum, Rusia blochează un compromis care este acceptabil altfel pentru toţi ceilalţi", a explicat sursa.

Documentul arată că G20 este de acord să abordeze vulnerabilităţile datoriei în ţările cu venituri mici şi mijlocii "într-un mod eficient, cuprinzător şi sistematic", dar nu a făcut niciun plan de acţiune nou.

De asemenea, proiectul arată că ţările s-au angajat să consolideze şi să reformeze băncile multilaterale de dezvoltare şi au acceptat propunerea de reglementare mai strictă a criptomonedelor.

S-a convenit, pe de altă parte, că lumea are nevoie de un total de 4.000 de miliarde de dolari anual finanţare cu costuri reduse pentru tranziţia energetică.

Vineri, străzile capitalei New Delhi, de obicei plină de viaţă, au fost pustii, cu firme, birouri şi şcoli închise, ca parte a măsurilor de securitate pentru a asigura buna desfăşurare a celei mai puternice reuniuni găzduite de această ţară.

Mahalalele au fost demolate, iar maimuţele şi câinii vagabonzi au fost îndepărtaţi de pe străzi.

Este de aşteaptat ca summitul de două zile care începe sâmbătă la New Delhi să fie dominat de Occident şi aliaţii săi. Preşedintele chinez Xi Jinping va lipsi de la reuniune şi îl va trimite în schimb pe premierul Li Qiang, în timp ce Vladimir Putin va fi de asemenea absent.

Vor participa, printre alţii, preşedintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Rishi Sunak, preşedintele Arabiei Saudite Mohammed bin Salman şi japonezul Fumio Kishida. Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, care a făcut COVID, şi-a anulat participarea.

Poziţiile mai dure în legătură cu războiul au împiedicat până acum un acord în cadrul reuniunilor ministeriale din timpul preşedinţiei indiene a G20, lăsându-i pe lideri să găsească o cale de ocolire, dacă este posibil.

China a declarat vineri că este dispusă să colaboreze cu toate părţile şi să facă presiuni pentru un rezultat pozitiv la summit. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a făcut aceste remarci după ce un articol de presă a afirmat că premierul britanic Rishi Sunak a acuzat China de întârzierea unui acord pe diverse teme, inclusiv Ucraina.

La New Delhi, Sunak a declarat că nu este el în măsură să spună Indiei ce poziţie ar trebui să adopte în legătură cu războiul din Ucraina. "Nu este treaba mea să spun Indiei ce poziţii să adopte în chestiuni internaţionale, dar ştiu că India ţine, pe bună dreptate, la statul de drept internaţional, la Carta ONU şi la respectarea integrităţii teritoriale", a declarat Sunak pentru agenţia de presă indiană ANI.

India a evitat să dea vina pe Moscova pentru război şi a făcut apel la o soluţie prin dialog şi diplomaţie. Financial Times a relatat joi că Sunak l-ar îndemna pe omologul său indian să "admonesteze" Rusia cu privire la invazia din 2022.

Guvernul lui Modi proiectează preşedinţia Indiei în cadrul grupului şi summitul pe care îl găzduieşte ca pe o vitrină pentru economia în creştere rapidă a ţării şi pentru poziţia sa ascendentă în ierarhia geopolitică.

New Delhi s-a pregătit pentru această reuniune cu un loc de desfăşurare a summitului nou-nouţ, cu fântâni, ghivece de flori şi iluminat de-a lungul arterelor principale, alături de mii de agenţi de securitate înarmaţi care stau de pază.

Vineri, peste 100 de refugiaţi tibetani au organizat un protest în afara centrului oraşului, cerând ca "ocuparea" ţării lor de către China să fie discutată în timpul summitului.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat anterior că Washingtonul este dispus să colaboreze cu India pentru a ajuta la elaborarea unui comunicat la sfârşitul summitului, dar că va fi o provocare.

Proiectul nu vorbeşte nici despre o reducere treptată a combustibililor fosili.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că liderii G20 au puterea de a reseta o criză climatică care "scapă de sub control" şi i-a îndemnat să remodeleze regulile financiare globale, pe care le-a descris ca fiind depăşite şi nedrepte.

"Criza climatică se înrăutăţeşte dramatic - dar răspunsul colectiv este lipsit de ambiţie, credibilitate şi urgenţă", a declarat Guterres într-un discurs.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu