Surpriză de proporții în Argentina. Principalele forțe politice au fost zdrobite în alegeri de un outsider care cântă muzică rock
Postat la: 14.08.2023 - 09:47
Alegătorii argentinieni au pedepsit duminică principalele două forţe politice ale ţării în cadrul alegerilor primare, propulsând pe primul loc un candidat libertarian care cântă muzică rock şi este un outsider, ceea ce reprezintă o mare schimbare în cursa pentru alegerile prezidenţiale din octombrie.
După numărarea a 65% din buletinele de vot, economistul libertarian de extremă dreapta Javier Milei a obţinut 32,2% din voturi, mult mai mult decât se preconiza, în timp ce principalul bloc conservator de opoziţie a obţinut 27,7%, iar coaliţia peronistă aflată la guvernare s-a clasat pe locul al treilea, cu 25,8%.
Rezultatul este o replică usturătoare la adresa coaliţiei peroniste de centru-stânga pentru o inflaţie de 116% şi o criză a costului vieţii care a lăsat patru din zece persoane în sărăcie.
„Este un moment istoric pentru noi toţi, este de neimaginat", a declarat Victoria Villarruel, candidată la vicepreşedinţie din partea lui Milei.
Alegerile primare sunt obligatorii pentru majoritatea adulţilor şi fiecare persoană are dreptul la un vot, ceea ce le transformă de fapt într-o repetiţie generală uriaşă pentru alegerile generale din 22 octombrie şi oferă un indiciu clar despre cine este favorit să câştige preşedinţia.
Criza economică a făcut ca mulţi argentinieni să fie dezamăgiţi de principalele partide politice - peroniştii şi opoziţia conservatoare Împreună pentru schimbare - şi a deschis calea lui Milei, care a avut un mare succes mai ales în rândul tinerilor.
În cea mai importantă cursă pentru conducere, în cadrul coaliţiei Împreună pentru schimbare, conservatoarea radicală Patricia Bullrich, fost ministru al securităţii, a fost devansată de primarul moderat din Buenos Aires, Horacio Larreta, cu 65% din voturile numărate.
Factorul imprevizibil fusese Milei, ale cărui mitinguri zgomotoase în stil rock amintesc de fostul preşedinte american Donald Trump, dar el a depăşit cu mult toate previziunile. Majoritatea sondajelor îl dăduseră cu puţin mai puţin de o cincime din voturile probabile, deşi s-au înşelat grav şi în urmă cu patru ani, la alegerile primare din 2019.
Prezenţa la urne a fost sub 70%, cea mai scăzută pentru un scrutin primar de când au început să fie organizate în Argentina, în urmă cu peste un deceniu.
Oricine va câştiga în octombrie sau, mai probabil, în turul doi din noiembrie, va avea de luat decizii importante privind refacerea rezervelor valutare epuizate, stimularea exporturilor de cereale, limitarea inflaţiei şi modul în care se va descurca cu o sumedenie de controale valutare.
Jorge Boloco, 58 de ani, un comerciant, a declarat că Argentina are nevoie de un „curs spre viitor", dar niciun partid nu a oferit o cale clară de urmat.
Maria Fernanda Medina, o profesoară în vârstă de 47 de ani, a declarat că, de asemenea, şi-a pierdut optimismul în ceea ce priveşte politicienii care să aducă cu adevărat o schimbare după mulţi ani de crize economice rotative.
„Nu am prea multe speranţe, pentru că la fiecare alegeri mă simt puţin dezamăgită", a spus ea în timp ce vota în Tigre, la periferia oraşului Buenos Aires. "Dar, hei, nu putem pierde orice speranţă, nu-i aşa?".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu