Temeri NATO: Grupul Wagner ar putea testa răspunsul Occidentului prin atacarea țărilor baltice!

Postat la: 26.06.2023 - 08:13

Grupul de mercenari ruși Wagner ar putea încerca să testeze mecanismele de apărare occidentale prin atacarea statelor baltice, a declarat Kęstutis Budrys, principalul consilier pe probleme de securitate națională al președintelui Gitanas Nausėda.

Grupul Wagner este o organizație paramilitară rusă care a fost numită și armata privată de facto a președintelui rus Vladimir Putin. Compania operează în afara limitelor legii, deoarece astfel de entități sunt, din punct de vedere tehnic, ilegale în Rusia.

Este prezentă în Africa, în special în țările implicate în conflicte interne sau regionale, și se zvonește că ar fi prezentă și în Balcanii de Vest. Grupul de mercenari Wagner a fost implicat, de asemenea, în invazia Kremlinului în Ucraina.

Fondatorul și proprietarul Wagner este Evgheni Prigojin era văzut ca un apropiat al lui Putin.

"Da, ei pot testa mecanismele de răspuns [ale Occidentului] și pot oferi Kremlinului o oportunitate politică de a spune că nu are nimic de-a face cu asta. Așa cum se întâmplă în Africa", a declarat Budrys într-un interviu acordat site-ului de știri delfi.lt, întrebat dacă Rusia ar putea efectua provocări în țările baltice folosind grupuri de mercenari.

Țările occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la influența tot mai mare a grupului în Africa, după desfășurarea de mercenari în Burkina Faso, Republica Centrafricană și Mali. De asemenea, ministrul de externe din Kosovo a afirmat recent că agenți Wagner au fost prezenți la granița cu Serbia, lăsând să se înțeleagă că aceștia au fost implicați în recentele tulburări dintre Serbia și Kosovo.

Ca răspuns la comentariile lui Budry, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat că nu există informații privind un posibil atac rusesc.

"Nu avem date care să ne permită să spunem că Lituania este în pericol. Atunci când citesc acest lucru, oamenii ar trebui să înțeleagă că în acest moment nu există o amenințare directă la graniță pentru Lituania", a declarat Landsbergis reporterilor, la Bruxelles.

Cu toate acestea, el a precizat că pericolul rămâne real, deoarece situația se poate schimba.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu