Tensiunea escaladează la granița Poloniei cu Belarus. Ministrul polonez al Apărării: 'Suntem atacați de grupuri armate și bine antrenate'

Postat la: 23.06.2024 - 08:31

Ministerul polonez al Apărării anunță o deteriorare la granița cu Belarus. Se vorbește de atacuri ale grupurilor „armate" și „bine antrenate", informează publicația liga.net, relatează Nexta.
Utilizarea loviturilor de avertizare a devenit mai frecventă. Numai în luna mai a acestui an, această măsură a fost utilizată de 770 de ori și de aproximativ 300 de ori în 2023.

"Situația de la graniță este complicată. De cealaltă parte a graniței, avem de-a face cu grupuri specializate, care atacă granița poloneză, care nu solicită azil în Polonia", a declarat Kosiniak-Kamysz, ministrul Apărării Naționale al țării.

„Aceasta este o situație complet diferită de cea observată acum un an sau doi", a declarat el.

Context
Pe 28 mai 2024, trei polițiști de frontieră polonezi au fost atacați de migranți la granița cu Belarus. Un străin a rănit un gardian cu un cuțit.

Pe 31 mai, serviciul de frontieră al Poloniei a anunțat că, în urma unui alt atac al migranților din Belarus, doi soldați polonezi au fost răniți și internați în spital în urma unor bătăi.

Pe 6 iunie, a fost anunțată moartea unui polițist de frontieră polonez care a fost rănit de unul dintre migranții la granița cu Belarus la sfârșitul lunii mai.

Polonia redesfăşoară o zonă-tampon la frontiera cu Belarusul
Guvernul polonez anunţat, la 11 iunie, că redesfăşoară o zonă-tampon în care este interzis accesul de partea poloneză a frontierei cu Belarusul, cu scopul de a descuraja o intensificare a traficului de migranţi, relatează AFP, potrivit News.ro.

Varşovia acuză Moscova şi Minskul de orchestrarea unui aflux de migranţi din Africa către Polonia prin Belarus, o ţară care se învecinează cu Uniunea Europeană (UE).

Obiectivul este "să îngreuneze trecerea migranţilor ilegali la frontiera polonezo-belrusă şi să creeze condiţii mai bune ale funcţionării grănicerilor, armatei şi poliţiei" desfăşurate la faţa locului, a anunţat luni presei premierul Donald Tusk.

"În mare, zona se va întinde (...) la două secţiuni în care avem cel mai mare număr de treceri (...), de aproximativ 60 de kilometri", a precizat adjunctul ministrului de Interne Czslaw Mroczek.

"Pe (o lungime de) aproximativ 45 de kilometri va fi vorba despre o zonă aproximativ 200 de metri adâncime. În partea care traversează rezervaţii naturale, marea Pădure (Bialowieza), zona va un pic mai profundă, dar nu va depăşi doi kilometri", a anunţat el la postul TVN24.

Polonia a construit în 2022, pe o lungime de peste 186 de kilometri a frontierei cu Belarusul, o barieră metalică de 5,5 metri înălţime, pentru a opri migranţii.

În 2021, Guvernul precedent naţionalist a creat o zonă-tampon largă de aproximativ trei kilometri de-a lungul întregii frontiere, în care a interzis accesul persoanelor nerezidente, inclusiv ONG-urilor umanitare şi jurnaliştilor, o interdicţie ridicată.

Nici această barieră, nici zone fluviale, nici mlaştini şi nici păduri nu au oprit fluxul migranţilor, uneori cu componente agresive

Numeroase organizaţii umanitare acuză Polonia de o continuare a unei practici ilegale denumită "pushback".

Potrivit grănicerilor polonezi, peste 17.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei Belarusului au fost detectate de la începutul acestui an.

Varşovia a anunţat că vrea să cheltuiască până la 2,3 miliarde de euro în vederea consolidării acestei frontiere, folosită, acuză ea, de către Rusia în vederea unei destabilizări a regiunii prin atacuri hibride.

Potrivit Varşoviei, peste 90% dintre persoanele care încearcă să treacă ilegal această frontieră deţin vize ruseşti.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu