Teoria conspiratiei? Aproape jumătate din turci cred că Imperiul Otoman o să renască la două luni după alegeri!

Postat la: 28.05.2023 - 12:46

Aproape jumătate dintre turci cred într-o teorie a conspirației bizară potrivit căreia în luna iulie a acestui an, la mai puțin de două luni de la alegerile prezidențiale de duminică, Tratatul de la Lausanne va expira și va permite Turciei să revină la perioada de glorie din timpul Imperiului Otoman, relatează The Conversation.

Numit și „certificatul de naștere" al Turciei moderne, Tratatul de la Lausanne încheiat pe 24 iulie 1923 a fost ultimul dintre acordurile de pace semnate la sfârșitul Primului Război Mondial. Tratatul a pus bazele republicii turce, cu Mustafa Kemal Atatürk ca prim președinte, și a trasat în mare măsură granițele actuale ale țării.

În pofida importanței momentului, centenarul din acest an a provocat deja o anticipare publică mult mai mare decât s-ar fi așteptat istoricii, dintr-un motiv mai puțin obișnuit: datorită credinței pe scară largă într-o teorie a conspirației, scrie hotnews.ro

Potrivit unor sondaje făcute la începutul anului, 48% din populația Turciei, inclusiv 43% dintre absolvenții de studii superioare, cred că tratatul din 1923 va expira cu ocazia trecerii a 100 de ani de la semnarea sa și că așa-zise „clauze secrete" ale documentului vor fi în sfârșit devoalate.

Pentru cei care cred în această teorie, „expirarea" tratatului va elibera Turcia de sub controlul occidental și, după ce a fost ținută pe loc de „clauzele secrete" timp de un secol, țara va putea în cele din urmă să își valorifice resursele sale bogate de petrol și bor.

Aceștia cred că, odată eliberată de „cămașa de forță" reprezentată de tratat, Turcia va deveni din nou o superputere, așa cum era în perioada de glorie a Imperiului Otoman.

După cum observă istoricul Gökhan Çetinsaya, aceasta gen de teorii pot fi urmărite în trecut până la scrierile antisemite și naționalist-islamiste ale unor figuri precum Cevat Rıfat Atilhan (1892-1967), un autor și politician pro-nazist notoriu, și Necip Fazıl Kısakürek (1904-1983), poet și sursă de inspirație pentru președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Atilhan și Kısakürek au susținut în anii 1950 că Tratatul de la Lausanne a fost rezultatul unei conspirații evreiești pusă la cale de fostul rabin șef al Imperiului Otoman, Haim Nahum, care a făcut parte din delegația turcă din Elveția din ipostaza de consultant.

Potrivit celor doi și a altora care i-au urmat, tratatul din 1923 a reprezentat o înfrângere majoră pentru Turcia, însă nu numai din cauza pierderilor teritoriale și economice cauzate de clauzele sale cunoscute și pretinsele articole „secrete".

Aceștia afirmă că, prin deschiderea căii pentru abolirea Califatului Otoman în martie 1924, tratatul a slăbit și din punct de vedere moral societatea turcă, lovind grav „unitatea și conștiința islamului".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu