Teoria Heartland: Kabala din spatele razboiului din Ucraina si dominația asupra Europei de Est. Putin vrea Buricul Lumii!

Postat la: 22.02.2022 - 15:04

Ucraina și estul Europei sunt acum punctul central al discuțiilor geostrategice din lume iar interesul marilor puteri pentru această regiune datează de secole. Putina lume stie că în urmă cu peste un secol Halford John Mackinder a lansat o teorie cu privire la acest spațiu și motivul pentru care a fost mereu un teren de bătălie: Estul Europei ar fi buricul Pământului (Heartland).

Cine guvernează Europa de Est comandă Heartland. Cine guvernează Heartland-ul comandă insula lumii. Cine guvernează Insula Lumii comanda lumea. Acesta ar fi teoria lui John Mackinder, luată în considerare de dictatori, de la Stalin la Putin, un soi de Kabala din acest spatiu geo-strategic. Sir John Mackinder a fost un geograf britanic care a scris o lucrare din 1904 numită "Pivotul geografic al istoriei". Cartea lui Mackinder a sugerat că controlul Europei de Est este vital pentru controlul lumii. Mackinder a postulat ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Teoria Heartland.

"Inima", pe care el la numit-o, de asemenea, "zona pivotului" și ca nucleu al Eurasiei, iar el a considerat întreaga Europă și Asia ca fiind Insula Lumii. În epoca războiului modern, teoria lui Mackinder este pe larg considerată a fi depășită, dar așa să fie? La acea vreme el a luat în considerare istoria lumii numai în contextul conflictului dintre puterile terestre și cele maritime. Națiunile cu nave mari au avut un avantaj față de cei care nu puteau naviga cu succes în oceane, a sugerat Mackinder. Desigur, în epoca modernă, utilizarea aeronavelor a schimbat foarte mult capacitatea de a controla teritoriul și de a oferi capabilități defensive.

Teoria lui Mackinder nu a fost niciodată dovedită pe deplin, pentru că nici o putere din istorie nu a controlat toate cele trei regiuni în același timp. Dar războiul din Crimeea s-a apropiat de acest fapt. În timpul acestui conflict, desfășurat între 1853 și 1856, Rusia a luptat pentru controlul Peninsulei Crimeea, parte a Ucrainei. Dar a pornit de la o credință franceză și britanică, care avea forțe navale mai eficiente. Rusia a pierdut războiul, deși Peninsula Crimeea este mai aproape de Moscova decât de Londra sau Paris.

Unii istorici au considerat că teoria lui Mackinder ar fi influențat încercarea Germaniei naziste de a cuceri Europa (deși există mulți care cred că împingerea spre est a Germaniei care a condus la al doilea război mondial sa întâmplat să coincidă cu teoria inimii lui Mackinder). Conceptul de geopolitică a fost propus de politologul suedez Rudolf Kjellen în 1905. Obiectul său a fost geografia politică și combinarea teoriei inimii lui Mackinder cu teoria lui Friedrich Ratzel privind natura organică a statului. Teoria geopolitică a fost utilizată pentru a justifica încercările unei țări de a se extinde pe baza propriilor nevoi.

În anii 1920, geograful german Karl Haushofer a folosit teoria geopoliticii pentru a susține invazia Germaniei țările vecine, pe care le-a considerat "expansiune". Haushofer a afirmat că țările dens populate, cum ar fi Germania, ar trebui să li se permită și au dreptul să se extindă și să dobândească teritoriul țărilor mai puțin populate. Adolf Hitler a avut viziunea că Germania avea un fel de "drept moral" pentru a dobândi terenurile a ceea ce el numea "rase mai mici". Dar teoria geopoliticii lui Haushofer a oferit sprijin pentru extinderea celui de-al Treilea Reich al lui Hitler. De asemenea, teoria lui Mackinder ar fi influențat gândirea strategică a puterilor occidentale în timpul războiului rece dintre Uniunea Sovietică și Statele Unite, deoarece Uniunea Sovietică deținea controlul asupra fostelor țări din Blocul Est.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu