The Telegraph: Tratatul OMS pentru pandemii pune în pericol suveranitatea Marii Britanii
Postat la: 27.05.2023 - 15:33
Organizația Mondială a Sănătății se transformă pe zi ce trece dintr-o organizație consultativă într-o autoritate internațională de control. Tratatul pentru pandemii al OMS și modificările planificate la Regulamentul Internațional de Sănătate (IHR) vor schimba suveranitatea sanitara a statelor afiliate.
Planul de creștere a puterilor OMS va permite organului său de conducere să solicite țărilor să predea rețetele vaccinurilor, de pildă, indiferent de drepturile de proprietate intelectuală, transmite The Telegraph. Andrew Mitchell, ministru în cadrul Ministerului de Externe al Marii Britanii, a menționat că „va bloca orice lege care împiedică Regatul Unit să-și stabilească propria politică de sănătate".
„Marea Britanie susține tratatul pentru pandemii negociat în prezent de guvernele naționale, care ar putea accelera schimbul de date privind noile amenințări pandemice, astfel încât să fim capabili să răspundem rapid în cazul unor viitoare pandemii", a spus Mitchell. „Este clar că nu vom fi niciodată de acord cu ceva care să încalce principiile noastre privind suveranitatea sau care să împiedice Marea Britanie să ia măsuri decisive în viitoarele pandemii."
Ideea unui tratat internațional împotriva pandemiilor a fost introdusă oficial de liderii mondiali în 2021, inclusiv de prim-ministrul conservator al Marii Britanii la acea vreme, Boris Johnson. Tratatul pentru pandemii și amendamentele la RSI ar da OMS autoritate legală obligatorie de a impune „măsuri de sănătate", inclusiv restricții (lockdown-uri) și pașapoarte de vaccinare, tuturor statelor sale membre în cazul unei pandemii. Amendamentele RSI extind, de asemenea, definiția pandemiilor și a urgențelor de sănătate, astfel încât „potențialul de a avea un impact asupra sănătății publice" este suficient pentru a justifica declararea unei urgențe sanitare la nivel global.
„Planurile reprezintă o schimbare semnificativă pentru organizație, [care ar trece] de la un organism consultativ condus de membri la o autoritate sanitară cu puteri de constrângere. Acest lucru este deosebit de îngrijorător dacă luăm în considerare istoricul slab al OMS în furnizarea de sfaturi consistente, clare și solide din punct de vedere științific pentru gestionarea focarelor internaționale de boli", a menționat fostul ministru de Cabinet Esther McVey.
Parlamentarul Danny Kruger a declarat la rându-i: „Coordonarea și cooperarea într-o urgență de sănătate publică sunt importante, dar cedarea controlului asupra bugetelor de sănătate și asupra luării deciziilor critice într-o pandemie unei organizații internaționale nealease este profund în contradicție cu autonomia națională și responsabilitatea democratică."
Potrivit The Telegraph, parlamentarii britanici și-au exprimat, totodată, îngrijorarea cu privire la eforturile tot mai mari ale OMS de a gestiona „dezinformarea", având în vedere că experții săi au respins teoria conform căreia COVID ar fi provenit din laboratorul de virologie din Wuhan, pentru a admite ulterior că aceasta este o posibilitate legitimă.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu