UE a pus-o pe lista de sancțiuni pe banușka - Mama lui Kadîrov, printre zecile de persoane vizate

Postat la: 24.06.2024 - 22:46

Aimani Kadyrova, mama în vârstă de 70 de ani a domnitorului războiului cecen Ramzan Kadîrov, s-a numărat printre cele aproape 70 de persoane și 47 de companii care au ajutat la invazia Rusiei în Ucraina și pe care Consiliul Uniunii Europene le-a inclus luni pe lista sa de sancțiuni individuale, notează Politico.

Tuturor li se îngheață activele și li se interzice să călătorească și să tranziteze UE, precum și să facă afaceri în mod legal în blocul comunitar.

Legături cu reeducarea copiilor răpiți din Ucraina
Kadîrova este președintele Fundației Kadîrov, care gestionează programe de reeducare pentru copiii și adolescenții ucraineni răpiți de forțele ruse din Ucraina ocupată.

Potrivit listei UE, fundația forțează copiii ucraineni să urmeze un antrenament militar în încercarea de a-i îndepărta de țara lor de origine și de rude.

"În plus, Fundația Kadîrov oferă stimulente financiare familiilor luptătorilor ceceni implicați în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pentru a atrage noi voluntari și a-i menține motivați pe cei care luptă deja", se arată în decizia Consiliului UE.

Kadîrov - un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin - a reacționat anterior emoțional atunci când mama sa a fost sancționată. Anul trecut, după ce SUA au impus sancțiuni financiare și o interdicție de călătorie împotriva lui Kadîrova, liderul cecen a filmat un videoclip în care a vociferat împotriva măsurilor și a cerut ridicarea lor.

"Ridicați sancțiunile și faceți-o repede! Altfel... nu vă voi ierta pentru sancțiunile împotriva mamei mele", a spus atunci Kadîrov.

Alte sancțiuni
Pe lângă Kadîrova și zeci de oameni de afaceri și oficiali ruși, noua listă de sancțiuni a UE include propagandiști ruși, actori și chiar cantautorul Șaman.

Cântecul de succes al lui Șaman, "I am Russian", a devenit imnul neoficial al invaziei Rusiei în Ucraina.

Ucraina a indicat propagandiștii ruși drept candidați prioritari pentru sancțiunile UE din noul pachet, a declarat pentru POLITICO Vladislav Vlasiuk, consilier la cabinetul președintelui ucrainean și coordonator al Grupului internațional de sancțiuni Yermak-McFaul.

"Sancționarea propagandiștilor a fost o decizie puternică din partea UE, deoarece aceștia contribuie foarte mult la eforturile de război ale Rusiei".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu