Ultimul raport ISW: Influența din ce în ce mai mare a Grupului Wagner fracturează și mai mult comunitatea rusă pro-război

Postat la: 29.10.2022 - 13:36

Forțele ruse nu fac progrese semnificative în jurul Bakhmut, Regiunea Donețk sau oriunde altundeva de-a lungul liniei frontului.

O operațiune de informare rusă avansează narațiunea conform căreia forțele ruse fac progrese semnificative în Bakhmut, de natură să îmbunătățească moralul forțelor ruse și, eventual, să îmbunătățească situația personală a finanțatorului Grupului Wagner Yevgeny Prigozhin, ale cărui forțe sunt în mare măsură responsabile pentru câștigurile minime în zonă. Forțele ruse au făcut progrese limitate către punctul forte ucrainean din Bakhmut, dar cu o viteză foarte mică și cu costuri mari. Prigozhin a recunoscut ritmul lent al operațiunilor terestre ale Grupului Wagner în jurul Bakhmut pe 23 octombrie și a declarat că forțele Wagner avansează doar 100-200 m pe zi, ceea ce a susținut în mod absurd că este o rată normală pentru progresele moderne.

Forțele ucrainene au recucerit o fabrică de beton de la periferia estică a orasului Bakhmut în jurul datei de 24 octombrie. Oficialii militari ucraineni au declarat pe 16 octombrie că forțele ruse au susținut în mod fals că au capturat mai multe orașe din apropierea lui Bakhmut în ultimele câteva zile, dar forțele ucrainene și-au ținut liniile împotriva acestora. Atacurile rusești. Forțele ruse falsifică probabil afirmațiile privind progresele în zona Bakhmut pentru a se prezenta ca realizând câștiguri în cel puțin un sector, pe fondul pierderilor continue în nord-estul și sudul Ucrainei. Chiar și rata de avans pretinsă ar fi eșec pentru un efort principal în războiul mecanizat - și pretențiile sunt, de fapt, exagerate.

Putin ar putea încerca să restabilească autoritatea ministrului Apărării Serghei Șoigu în spațiul informațional rusesc pentru a echilibra influența crescândă a facțiunii ruse pro-război siloviki. Fracțiunea rusă siloviki se referă la oameni cu baze semnificative de putere din cercul interior al lui Putin, care activează forțe de luptă în Ucraina. Putin ar fi putut să anunțe el însuși sfârșitul mobilizării în loc să fie într-o întâlnire cu Șoigu sau l-ar fi însărcinat pe Șoigu să încheie singur efortul de mobilizare defectuos. Întâlnirea lor publică organizată este în concordanță cu recenta creștere a aparițiilor lui Shoigu în presă. De exemplu, Shoigu a susținut mai multe convorbiri mediatizate cu omologii săi turci, chinezi și occidentali între 23 și 26 octombrie. Aceste întâlniri de mare profil îl diferențiază pe Shoigu și comandamentul militar superior rus de siloviki, care nu dețin același rang sau autoritate. în ciuda popularităţii lor în spaţiul informaţional rusesc. Shoigu făcuse apariții publice foarte limitate în primăvara și vara. Prezența lui Shoigu în spațiul informațional depinde de aprobarea Kremlinului, deoarece Putin poate controla când și dacă Shoigu vorbește public. Rivalii siloviki ai lui Shoigu își controlează propriile canale Telegram și vorbesc liber cu mass-media.

Influența din ce în ce mai mare a facțiunii siloviki - condusă de finanțatorul Grupului Wagner Yevgeniy Prigozhin - fracturează și mai mult comunitatea rusă pro-război. Liderul cecen Ramzan Kadyrov l-a criticat pentru a doua oară pe comandantul Districtului Militar Central (CMD), generalul colonel Alexander Lapin, pentru gestionarea liniei Svatove-Kreminna pe 27 octombrie. Kadyrov a contrastat criticile sale dure la adresa lui Lapin cu mari laude pentru Unitățile Prigozhin și Wagner, chiar l-au numit pe Prigozhin „războinic născut". Kadyrov și-a reluat criticile cu privire la progresul invaziei ruse și a comandamentului militar superior rus din 25 octombrie, probabil ca răspuns la o lovitură ucraineană asupra unităților cecene din nord-estul Oblastului Herson. Kadyrov a anunțat de atunci că lovitura ucraineană a ucis 23 de luptători ceceni și a rănit 58 de militari.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu