Un avion "invizibil" a ratat aterizarea pe portavion si s-a prabusit in Marea Chinei de Sud

Postat la: 29.01.2022 - 10:38

La 24 ianuarie 2022, un avion de luptă invizibil de generația a cincea F-35C Lightning II al Marinei SUA a ratat aterizarea pe portavionul USS Carl Vinson (CVN-70) și s-a prăbușit în Marea Chinei de Sud.

Pilotul a reușit să se ejecteze și a fost recuperat de un elicopter militar, dar șapte marinari aflați la bordul portavionului au fost răniți. Trei dintre răniți au fost declarați în stare stabilă și au trebuit să fie evacuați medical (Medevac) către un centru medical din Manila, Filipine, în timp ce ceilalți patru au fost tratați la fața locului cu răni minore.

O fotografie a aeronavei pe mare a fost difuzată ieri pe internet. Aceasta arată avionul F-35C II Lightning II cu câteva momente înainte de a se scufunda sub apă. Autenticitatea fotografiei nu a fost confirmată de surse oficiale, iar unii analiști apropiați de comunitatea militară americană de informații suspectează sau răspândesc zvonul că este vorba de un photoshop chinezesc. Cert este că un F-35C se află în prezent pe fundul Mării Chinei de Sud, iar echipele de specialiști se grăbesc să recupereze epava, deoarece Pentagonul și-a exprimat public îngrijorarea că aeronava ar putea fi recuperată de mini-submersibile chinezești.

Imaginea a apărut anonimă pe net. O scurgere produsă de un membru al echipajului este un scenariu destul de comun. Aterizarea pe puntea unui portavion este una dintre cele mai riscante și mai complexe proceduri de zbor pentru piloți. Din foarte puținele informații disponibile despre acest incident, se pare că aeronava nu a agățat cablul care trebuia să o prindă la apropierea terminală și a lovit puntea înainte de a cădea peste bord. Modelul C nu dispune de un sistem VTOL.

Acest incident nu este primul pentru acest avion controversat și foarte scump. Aceasta face parte dintr-o serie de incidente care i-au afectat și mai mult imaginea și au întărit percepția publică a corupției din cadrul complexului militar-industrial american.

sursa: strategika.org

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu