Un britanic care voia să plece din Afganistan cu soţia a fost bătut cu sălbăticie de talibani. Bărbatul a vrut să o scape din mâinile lor

Postat la: 22.08.2021 - 10:09

Un cetăţean britanic şi soţia lui au fost bătuţi de talibanii de la punctele de control spre aeroport. Sosit în Afganistan în august pentru nunta sa, bărbatul, care avea bilete de întoarcere în Marea Britanie, a fost instruit de autorităţile britanice să ajungă la un hotel de unde să fie preluat şi condus la aeroport.

Cetăţeanul britanic a primit un mail de la ambasada britanică să meargă la hotelul Baron din Kabul unde sunt procesate plecările spre Regatul Unit. Noaptea trecută a încercat să treacă prin primul punct de control din trei care existau pe drumul spre hotel, dar a fost bătut cu sălbăticie de talibani şi ameninţat cu moartea, după care n-a mai îndrăznit să iasă din casă. Cuplul proaspăt căsătorit s-a mutat de mai multe ori, întrucât talibanii au început să vâneze cetăţenii străini.

„Când am încercat să trecem prin primul noaptea trecută, erau acolo patru sau cinci talibani şi nu ne-au lăsat. Le-am arătat documentele, mailurile şi informaţiile personale înregistrate de autorităţile britanice, dar ei ne-au atacat pentru că ştiau că vrem să scăpăm din ţară. Ne-au spus că nu avem pe unde să mergem şi că am face bine să ne întoarcem, altfel ne împuşcă", a povestit britanicul.

„Am încercat să discut cu ei şi să-i înduplec: 'Vă rog să ne lăsaţi să plecăm. Nu vrem să rămânem aici. Ne întoarcem în Marea Britanie. Dar ne-au refuzat şi au început să tragă în maşina noastră. Soţia mea a fugit din maşină şi un alt tip, care avea cu Kalaşnikv, a început să o bată. Am intervenit să o salvez din mâinile lui şi m-au bătut şi pe mine. Eram loviţi şi aveam dureri astfel că le-am spus că ne întoarcem", a spus bărbatul care a venit în Afganistan la începutul lui august pentru a face nunta. Britanicul avea bilete rezervate pentru a reveni în Marea Britanie alături de proaspăta lui soţie.

„Talibanii mi-au dat un avertisment. Ei au spus: 'Dacă te mai văd pe acest drum, te ucid'.Nu pot să ies din casă, pentru că sunt foarte, foarte speriat. Dacă mă întorc acolo, talibanii mă vor recunoaşte şi s-ar putea să mă omoare data viitoare ", a relatat el pentru The Independent.

Descriind atmosfera din oraş, britanicul a spus: „Toată lumea este speriată. Femeile nu ies din casele lor. Copiii nu se joacă pe stradă, străzile sunt pustii, la fel şi parcurile, iar bazarul este închis. Nu există nicio modalitate prin care oamenii să cumpere credit şi să-şi reîncarce telefoanele sau să obţină acces la internet. Nu am putut căuta ajutor medical, deoarece spitalele sunt goale. Nu mai este nimeni, pentru că au fugit".

Bărbatul a cerut ajutor pentru a fi transportat la aeroport de autorităţile britanice, spunând că altminteri nu vor putea ieşi din Afganistan. El a spus că este îngrijorat că evacuările ar putea fi stopate în curând, „iar apoi forţele internaţionale vor pleca de tot. Dacă se întâmplă asta şi nu vom mai putea obţine un loc într-un avion, vom fi blocaţi aici pentru totdeauna. Vieţile noastre vor fi mereu în pericol."

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu