„Un pas istoric": G20 discută planurile pentru un impozit minim global pentru miliardari

Postat la: 29.02.2024 - 19:48

Grupul G20, format din cele mai puternice țări din lume, analizează planuri pentru un impozit minim global pentru cei 3.000 de miliardari din lume, cu scopul de a pune capăt cursei care a permis celor mai bogați să plătească mai puțin decât restul populației.

Liderii care se reunesc joi la São Paulo pentru o reuniune importantă a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din cadrul G20 se pregătesc să discute despre o măsură de siguranță convenită la nivel internațional privind impozitarea persoanelor hipermobile și bogate, în contextul unei cooperări tot mai intense la nivel mondial pentru a combate evaziunea fiscală.

Având ca scop dezvoltarea cooperării care a avut ca rezultat un impozit minim global de 15% pentru companiile multinaționale, care a intrat în vigoare în ianuarie, planul este promovat sub președinția braziliană a G20 înainte de summitul liderilor mondiali de la Rio de Janeiro din toamnă.

Ministrul de finanțe al Braziliei, Fernando Haddad, sub guvernul de stânga al președintelui Luiz Inácio Lula da Silva, face presiuni pentru adoptarea acestei politici. Ministrul de finanțe al Franței, Bruno Le Maire, și-a exprimat, de asemenea, sprijinul săptămâna aceasta, afirmând că Europa ar trebui să o adopte.

"În prezent, cei mai bogați oameni pot evita să plătească același nivel de impozitare ca și alte persoane mai puțin bogate. Vrem să evităm o astfel de optimizare fiscală", a declarat Le Maire pentru agenția de presă Reuters înainte de reuniune.

"Vrem ca Europa să ducă mai departe această idee de impozitare minimă a persoanelor fizice cât mai repede posibil, iar Franța va fi în prima linie." Economistul Gabriel Zucman a fost invitat de guvernul brazilian pentru a da startul discuțiilor din cadrul G20, joi.

Observatorul fiscal al UE, un grup de reflecție cu sediul la Paris condus de Zucman, a prezentat anul trecut, într-un raport, un mecanism pentru o taxă globală pe avere. Acesta a solicitat o taxă anuală de 2% pe averea celor mai bogate persoane din lume ca punct de plecare pentru un impozit minim global.

Raportul estimează că această măsură ar putea strânge 250 de miliarde de dolari (197 de miliarde de lire sterline) pe an de la cei 2 756 de miliardari cunoscuți, care, împreună, ar valora 13 miliarde de dolari. Ideea se bazează pe acordul din 2021 dintre 140 de țări de a impune o rată minimă globală de impozitare de 15% pentru cele mai mari companii multinaționale.

În cadrul unui interviu acordat publicației The Guardian, Zucman a declarat că discuțiile din cadrul G20 vor marca "începutul unei conversații". Va trebui să se stabilească diverse detalii între țări cu privire la modul în care va funcționa impozitul pe avere, într-un proces care ar putea dura ani de zile.

Citește și: Brazilia: Președintele Lula da Silva se va întâlni cu șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski
Introducerea impozitului minim pe profit la nivel mondial a durat un deceniu, cu mișcări relativ limitate până la alegerea președintelui Joe Biden, care a susținut această politică.

Zucman a declarat: "Ideea este că ceea ce am reușit să realizăm cu firmele multinaționale - punând un nivel minim al ratelor lor efective de impozitare - ar trebui să facem același lucru pentru persoanele super-bogate. În prezent, nu se face nimic în acest spațiu, de impozitare minimă coordonată a persoanelor fizice și a celor foarte bogați în special. Dar acesta este începutul conversației."

Folosind holdinguri, trusturi offshore și alte structuri intermediare, cei mai mulți miliardari pot plăti o rată de impozitare mult mai mică ca proporție a veniturilor lor decât restul populației. Observatorul fiscal al UE, finanțat de UE, estimează că aceștia plătesc echivalentul a 0-0,5% din averea lor sub formă de impozit pe venitul personal.

În țări precum Regatul Unit, Franța, SUA și Brazilia, persoanele foarte bogate plătesc o rată efectivă de impozitare mai mică decât cea a lucrătorului mediu. Potrivit unui studiu realizat de Oxfam, în țările G20 se află aproape patru din cinci miliardari din lume.

Militanții pentru justiție fiscală au descris discuțiile din Brazilia ca fiind un moment crucial. Susana Ruiz, responsabilă de politica fiscală a Oxfam, a declarat: "Simplul fapt de a include acest subiect pe agenda G20 este un pas istoric".

În deschiderea reuniunii, Fernando Haddad și-a îndemnat omologii să își unească forțele: "Trebuie să ne asigurăm că miliardarii lumii contribuie cu partea lor echitabilă de taxe și impozite."

Într-un discurs în care a făcut legătura între distribuția inegală a bogăției și politica în domeniul climei, el a spus că ambele probleme trebuie abordate împreună. "Am ajuns la o situație nesustenabilă în care cei mai bogați 1% dețin 43% din activele financiare ale lumii și emit aceeași cantitate de carbon ca și cele mai sărace două treimi din omenire."

Cu toate acestea, dezbaterea are loc într-un moment delicat, în condițiile în care cooperarea dintre puterile mondiale se destramă constant și unele țări sunt reticente în a impune taxe mai mari. În Marea Britanie, laburiștii au exclus orice noi taxe pe avere dacă vor fi aleși la putere.

Mai multe țări trebuie încă să ratifice acordul prin care se convine asupra unui impozit minim global pe profit - inclusiv SUA, unde lipsește sprijinul pentru a trece de Senat pe fondul opoziției republicane -, în timp ce planul riscă să piardă sprijinul politic în alte câteva jurisdicții importante.

Zucman a recunoscut că unele țări vor fi reticente, dar a afirmat că există o "recunoaștere tot mai mare" a necesității cooperării internaționale într-o epocă a capitalului global hipermobil.

"Sunt relativ sigur că, la un moment dat, într-o zi ne vom trezi, iar în programul de dimineață de la radio principalul subiect va fi faptul că țările vor ajunge la un acord privind un impozit minim pentru cei foarte bogați. Sunt destul de încrezător. Dar este greu de știut dacă va fi într-un an, sau cinci, sau zece sau douăzeci", a adăugat el.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu