Ungaria face opinie separată despre războiul din Ucraina: ministrul maghiar de externe și-a prezentat la Washington planul pentru pace
Postat la: 10.07.2024 - 10:05
Șeful diplomației maghiare, Peter Szijjarto, a declarat marți, la Washington, că Ungaria va pleda la summitul NATO pentru încetarea focului în Ucraina și pentru începerea negocierilor de pace cât mai curând posibil, pentru că dacă războiul nu se va termina rapid, există un risc de escaladare a conflictului.
Ajuns la summitul NATO, ministrul ungar al afacerilor externe a subliniat că organizația militară trece printr-una dintre cele mai complicate perioade. „La urma urmei, atmosfera Războiului Rece domină din nou politica mondială, pericolul scindării lumii în sfere de influenţă este din nou real, iar războiul care se desfășoară în vecinătatea noastră de doi ani și jumătate se confruntă, de asemenea, cu o situație de escaladare dură", a subliniat ministrul ungar.
„Din păcate și amenințarea unui război mondial sau nuclear devine din ce în ce mai gravă pe zi ce trece, deoarece vedem că situația în războiul din Ucraina se înrăutățește, sunt tot mai multe arme pe front în ambele părți", a adăugat Szijjarto. „Dacă nu reușim să punem capăt războiului rapid, ne vom confrunta cu un pericol foarte dur și brutal de escaladare. Din păcate, șansele ca războiul să se extindă cresc pe zi ce trece. De aceea, acest summit NATO este crucial", a apreciat acesta.
Ungaria vrea încetarea focului și începerea negocierilor de pace, a precizat Péter Szijjarto, care a dezavuat faptul că în ultimii doi ani și jumătate, declarațiile americane și vest-europene cu privire la războiul din Ucraina s-au referit la livrările de arme, la exerciţiile militare și la soluționarea pe câmpul de luptă, deși această perioadă a dovedit că o reglementare se poate realiza doar prin diplomație, pentru că pe front sunt doar morți și distrugeri.
„Și pentru aceasta este necesar ca canalele diplomatice să fie redeschise și să nu fie calomniați cei care se angajează în dialog, pentru că fără dialog și redeschiderea canalelor diplomatice este sigur că nu va exista o soluţie", a susţinut Szijjárto, care a reiterat poziţia Guvernului ungar, potrivit căreia Ungaria dorește să rămână în afara deciziei, care în prezent așteaptă aprobarea, conform căreia NATO va lansa o misiune de sprijinire a Ucrainei în vederea coordonării pregătirii militare și a livrărilor de arme.
„Poziția noastră este clară: vom sta departe de asta. Nu vom contribui cu soldați ungari la o astfel de acțiune, nu vom contribui cu banii contribuabililor ungari la o astfel de acțiune și nu vom contribui cu teritoriul Ungariei la executarea unei astfel de acțiuni și nu vom livra arme nici în viitor. Această poziție a noastră ne asigură că putem proteja securitatea Ungariei și a poporului ungar".
Ministrul s-a referit şi la "misiunea ungară de pace" din ultimele zile, care continuă acum, menţionând că scopul acesteia este de a crea condițiile necesare pentru o încetare a focului și pentru începerea negocierilor de pace cât mai curând posibil prin cooperare europeană.
„Aşadar, poziția Ungariei este clară, nu există o soluție la acest război pe câmpul de luptă, în schimb sunt necesare negocieri și o soluție diplomatică, iar această poziție o vom reprezenta în cele trei zile ale summit-ului NATO", a conchis Péter Szijjarto. Premierul ungar Viktor Orban consideră că este imposibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să atace o ţară membră a NATO, informează luni DPA.
''Niciun om serios nu poate vorbi despre o intenţie a Rusiei de a ataca NATO'', a declarat Orban într-un interviu publicat luni de cotidianul german Bild. Atacarea NATO este absolut imposibilă - nu numai pentru Rusia, ci pentru oricine din lume - întrucât NATO este de departe cea mai puternică comunitate militară, a afirmat şeful executivului ungar, a cărui ţară a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Viktor Orban a adăugat că toate ţările NATO susţin clauza securităţii colective, conform căreia un atac împotriva unui membru al NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Ruşii au o istorie şi o cultură diferite, precum şi o înţelegere diferită asupra libertăţii şi suveranităţii naţionale decât au europenii, a spus Viktor Orban, care s-a întâlnit cu Putin la Moscova la finalul săptămânii trecute. ''Dar ei sunt raţionali, sunt hiper-raţionali'', a subliniat liderul ungar.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu