Viceprim-ministrul rus Alexander Novak: "Lucrările de înființare a unui hub de gaze în Turcia sunt în curs de desfășurare"

Postat la: 30.12.2022 - 06:39

"În prezent, se lucrează activ cu țările care vor participa la implementarea acestui proiect, precum și cu consumatorii care au nevoie de gaz rusesc", a declarat Alexander Novak în timpul unui interviu acordat agenției ruse de stat TASS, anunță dailysabah.com. Piața europeană a gazului rămâne "relevantă" pentru Rusia și există mijloace pentru a livra volume suplimentare acolo, inclusiv prin conducta Yamal-Europa, închisă "pe baza unor motive politice", a adăugat ministrul.

În prezent, TurkStream funcționează la capacitate maximă, ruta ucraineană livrează Europei o treime din volumul stipulat în contracte, în ciuda tuturor contradicțiilor, iar livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) rusești către Europa au crescut până la 19,4 miliarde în acest an.

Întrebat despre refacerea gazoductelor Nord Stream, Novak a spus că aceasta necesită timp și bani, iar evaluarea completă a unei astfel de posibilități poate fi făcută doar după anchetă.

Novak a numit China, Turcia, Kazahstan și Uzbekistan drept potențiali consumatori ai gazoductului rusesc, adăugând că există, de asemenea, "o perspectivă mai profundă" de livrare de gaze către Pakistan și Afganistan, fie prin intermediul infrastructurii din Asia Centrală, fie de pe teritoriul Iranului, pe bază de swap - un acord în baza căruia Rusia va primi gaz iranian în sudul țării și, în schimb, va furniza gaze în nord pentru consumatorii iranieni.

De asemenea, el a spus că există un acord pentru a crește temporar livrările către Azerbaidjan.

Novak a calificat sancțiunile drept o "interdicție de facto" pentru livrările de resurse energetice rusești către țările occidentale, adăugând că multe decizii, inclusiv plafonarea prețului la petrol și gaze, sunt luate pentru a obține profit politic și "provoacă o criză profundă pe termen lung, destabilizare în Europa".

Ministrul Energiei a declarat că Rusia construiește o nouă logistică pentru transportul petrolului și gazelor sale, dar până la soluționarea acesteia, embargoul european poate duce la o scădere a producției de petrol de 7-8% în 2023.

Novak crede că ar putea exista unele excepții pentru livrările de petrol și produse petroliere în cadrul embargoului european, menționând că până și Germania și Polonia au solicitat livrări de petrol în 2023 fără a specifica originea combustibilului, deși anterior oficialii germani au spus că se referă la petrol kazah. "Atunci când consumatorii interferează în economia de piață, acest lucru duce doar la un dezechilibru", a subliniat Novak.

Oficialul a declarat că Rusia a făcut unele lucrări pregătitoare pentru a se opune sancțiunilor - a extins posibilitățile de aprovizionare cu petrol pe mare și a dezvoltat companii de asigurări.

El a lăudat, de asemenea, transferul la plățile în monede naționale, spunând că această practică a stabilizat piața. "Gazprom, de exemplu, a convertit complet plata pentru gazul de la "Puterea Siberiei" în yuani și ruble pe bază de paritate. Comerțul în rupii indiene, lire turcești și ruble rusești este, de asemenea, în creștere", a spus el.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu