Viktor Orbán pune la punct supermarketurile străine: Lidl și Aldi îl acuză că avantajează comercianții maghiari. Occidentalii fentează bugetul Ungariei!

Postat la: 28.11.2022 - 11:37

Guvernul maghiar folosește prețurile ridicate ca scuză pentru a impune taxe mai mari și plafoane de preț pentru discounterii străini precum Aldi și Lidl, se plâng supermarketurile germane.Premierul Ungariei Viktor Orbán a ajustat din nou plafoanele de preț pentru alimente. Discounturile germane precum Aldi și Lidl suferă și ele de pe urma măsurilor și susțin că Guvernul Orban favorizează comercianții maghiari, scrie fr.de.

În primul rând, în decembrie 2021, pe fondul creșterii inflației prețurilor la alimente, guvernul a adoptat o lege care obligă supermarketurile cu o cifră de afaceri de peste 100 de miliarde de forinți (250 de milioane de euro) să doneze alimente unei organizații caritabile de stat cu 48 de ore înainte de data limită de vânzare.

Apoi Budapesta a impus un plafon de preț pentru șase produse alimentare de bază, inclusiv zahăr, făină și piept de pui, fără nicio compensație pentru comercianții cu amănuntul, și a folosit legi de urgență pentru a crește cotele de impozitare pentru marii comercianți cu amănuntul de la 2,7% la 4,1%. Recentul decret a adăugat ouăle și cartofii pe lista alimentelor cu plafon, scrie Ziarul Românesc din Germania.

Toate companiile supuse regulilor - inclusiv giganții germani de reduceri Aldi și Lidl, lanțul francez Auchan, Penny Market din Irlanda, Spar din Austria și Tesco din Marea Britanie - nu sunt companii maghiare. În ciuda faptului că ating pragul de 100 de miliarde HUF, grupurile alimentare maghiare pot evita taxele și alte măsuri, deoarece operează în sistem de franciză. Legea împiedică ca alte lanțuri de supermarketuri să se restructureze.

Giganții supermarketurilor se apără de acțiunile guvernului ungar, după cum relatează acum revista Politico. Ei se tem că guvernul Orbán vrea să-i alunge pe comercianții străini din țară, dar nu este clar ce pot face în acest sens.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu