Vladimir Fedorovski: "Zidul Berlinului a căzut pentru că Gorbaciov a refuzat să ucidă pentru a guverna!"

Postat la: 15.02.2022 - 09:45

După dezmembrarea Uniunii Sovietice, Vladimir Fedorovski a optat pentru o carieră de scriitor şi s-a stabilit în Franţa unde a şi primit cetăţenia franceză în 1995.

Cea mai recentă carte a sa retrasează destinul scriitorului Boris Pasternak, autorul romanului "Doctorul Jivago". Vladimir Fedorovski consideră de altfel că apariţia acestui roman în străinătate a însemnat prima "lovitură de tîrnăcop" dată zidului de la Berlin. Reamintim că romanul "Doctorul Jivago" a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru literatură în 1958, iar ulterior, la Hollywood, în 1966, a fost realizat un memorabil film după cartea scriitorului rus.

Vladimir Fedorovski ţine să precizeze în Le Figaro că prăbuşirea zidului de la Berlin nu s-ar fi putut produce pe 9 noiembrie 1989 dacă la Moscova nu s-ar fi aflat la putere un lider reformator înconjurat de o echipă reformatoare. În Germania erau staţionaţi 500 000 de soldaţi sovietici în urmă cu 30 de ani. Iar KGB-ul l-a informat pe Gorbaciov că dispunea de un plan de intervenţie în cazul în care germanii ar fi forţat unificarea. Vladimir Fedorovski evocă în interviul său un moment precis, care s-a derulat pe 10 iunie 1989, cînd Gorbaciov şi echipa sa au înţeles un lucru: şi anume că vor deveni ostaticii KGB-ului şi ai armatei dacă vor accepta recursul la forţă.

Decizia lui Gorbaciov de a nu folosi forţa a avut însă şi alte motivaţii. Citez din ce spune Vladimir Fedorovski: "În realitate, arhitecţii a ceea ce s-a numit Perestroika au ajuns la concluzia că regimul sovietic era criminal şi că trebuia ieşit din această logică. Zidul a căzut întrucît Gorbaciov a refuzat să ucidă pentru a guverna". Iată o concluzie care merită tot respectul, ca şi liderul care a pus-o, în urmă cu 30 de ani, în aplicare. Deşi Gorbaciov a devenit între timp, după cum arată mulţi alţi observatori, unul dintre cei mai detestaţi oameni din Rusia.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu