Xi Jinping anunță că va purta discuții cu Volodimir Zelensky după întâlnirea cu Vladimir Putin

Postat la: 14.03.2023 - 09:15

La scurt timp după ce Reuters a relatat că este posibil ca deplasarea lui Xi la Moscova să aibă loc chiar săptămâna viitoare, The Wall Street Journal scrie că liderul chinez a acceptat cererea lui Zelensky de a se întâlni, chiar dacă virtual. Se așteaptă ca discuția să aibă loc după ce Xi se va întâlni pentru prima dată cu președintele Putin la Moscova.

"Liderul chinez Xi Jinping plănuiește să vorbească cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, probabil după ce acesta va vizita Moscova săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune", relatează luni WSJ.

"Întâlnirile cu domnii Putin și Zelensky, dintre care se așteaptă ca cea din urmă să aibă loc în mod virtual, reflectă efortul Beijingului de a juca un rol mai activ în medierea pentru a pune capăt războiului din Ucraina, au declarat unele dintre aceste persoane."

Toate acestea sugerează că rolul Beijingului ca mediator influent, într-un moment în care Washingtonul a rămas rezistent la urmărirea serioasă a păcii în Ucraina, câștigă teren atât la Moscova, cât și la Kiev.

Planurile controversate și urmărite îndeaproape ale președintelui chinez Xi Jinping de a-l vizita pe președintele Vladimir Putin în Rusia prind contur rapid, Reuters anunțând luni că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare, citând surse anonime.

Dacă este corect, acesta va fi un calendar mult mai devreme decât se aștepta anterior, după o convorbire video din 30 decembrie între Putin și Xi în care a fost făcută inițial invitația de a vizita Moscova. Potrivit The Moscow Times, "Xi, care a obținut săptămâna trecută un al treilea mandat fără precedent în funcție, era așteptat să călătorească la Moscova în aprilie sau la începutul lunii mai".

În mod oficial, ambele părți păstrează tăcerea în legătură cu informațiile potrivit cărora vizita va avea loc săptămâna viitoare. "De regulă, anunțurile privind vizitele oficiale străine sunt coordonate sincronizat prin acordul reciproc al părților", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing. "Când va exista o astfel de disponibilitate, vă vom anunța".

Pe ordinea de zi sunt așteptate eforturile Chinei de a aduce ambele părți beligerante la masa negocierilor, după ce luna trecută a prezentat documentul său de poziție, sau un plan în 12 puncte pentru rezolvarea crizei ucrainene. Deși a fost întâmpinat imediat cu scepticism în Occident, președintele Ucrainei, Zelensky, a manifestat o deschidere rară.

"Cred că faptul că China a început să vorbească despre Ucraina nu este rău, dar întrebarea este ce urmează după cuvinte", declarase atunci Zelensky în reacție, potrivit The Associated Press.

Planul în 12 puncte adoptă o poziție clar anti-occidentală, având în vedere că condamnă expansiunea NATO, solicitând totodată "țărilor relevante" să "înceteze să mai abuzeze de sancțiunile unilaterale" și "să își facă partea lor de contribuție la dezescaladarea crizei ucrainene". Între timp, China și-a demonstrat capacitatea de a face pace, având în vedere restabilirea istorică de vineri a legăturilor diplomatice și normalizarea între Arabia Saudită și Iran, care a fost semnată la Beijing.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu