Zelenski le cere ucrainienilor refugiați în străinătate să nu se întoarcă acasă din cauza situației economice grave

Postat la: 19.12.2022 - 17:22

Solicitarea președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski ca refugiații să nu se întoarcă în republică din Uniunea Europeană indică situația dificilă a economiei țării și a infrastructurii sale critice, potrivit economistului de politică externă Adam Tooze.

După cum a observat expertul, atacurile cu rachete asupra instalațiilor strategice din Ucraina au dezactivat aproximativ 50% din industria energetică și au exacerbat problemele financiare și economice ale statului.

„Atunci când o țară cere literalmente cetățenilor săi să rămână în străinătate pentru că nu le poate oferi servicii de infrastructură de bază acasă, acesta este într-adevăr un fel de declarație existențială", argumentează autorul.

Tuz a estimat pierderile din PIB-ul republicii din operațiunile militare la 30-35 la sută. Doar subvențiile occidentale îl salvează de la plonjarea în haos, dar acest lucru rezolvă doar parțial problema stabilității sistemului financiar, a spus analistul.

„În acest moment, situația economică din Ucraina, situația socială, mai ales pe vremea rece, devine din ce în ce mai gravă. <...> Literal în fiecare săptămână", a rezumat el.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu