Ziceau că-i doare-n cot! Rusia nu s-a prezentat la audierile Curții Internaționale de Justiție privind războiul din Ucraina

Postat la: 07.03.2022 - 13:17

Rusia a boicotat luni audierile de la cea mai înaltă instanță a ONU, în timpul cărora Ucraina solicită o ordonanță de urgență pentru oprirea ostilităților, argumentând că Moscova a aplicat în mod eronat legea genocidului pentru a-și justifica invazia, scrie Reuters.

Audierile au început la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) fără ca Rusia să fie reprezentată legal. De altfel, oficiali ai Rusiei au spus in repetate randuri inca de acum zece zile ca-i "doare-n cot" de sanctiunile Occidentului si ca o sa traiasca si fara Vest. "Faptul că locurile Rusiei sunt goale ete grăitor. Ei nu se află aici, în această instanță de judecată: sunt pe un câmp de luptă, purtând un război agresiv împotriva țării mele", a declarat emisarul ucrainean Anton Korynevych. El a îndemnat Rusia să "depună armele și să prezinte dovezile".

Instanța a declarat că regretă neprezentarea Rusiei. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Olanda nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că "acțiunea militară specială" a Rusiei este necesară "pentru a proteja oamenii care au fost supuși la intimidare și genocid" - adică cei a căror primă sau unică limbă este rusa - în estul Ucrainei. Ucraina a declarat luni că afirmația Rusiei este lipsită de fundament și că presupusul genocid din estul Ucrainei este "inexistent". Cazul se concentrează pe interpretarea unui tratat din 1948 privind prevenirea genocidului, semnat de ambele țări. Tratatul desemnează CIJ drept for de soluționare a litigiilor dintre semnatari.

Ucraina a declarat luni că Moscova încalcă și abuzează de convenția privind genocidul, folosindu-se de aceasta ca justificare pentru război. "Rusia trebuie oprită, iar instanța are un rol de jucat în oprirea ei", le-a spus Korynevych judecătorilor, în timp ce le cerea acestora să impună măsuri de urgență. CIJ este cea mai înaltă instanță de soluționare a litigiilor dintre state și, deși cazurile de acolo durează de obicei ani de zile, aceasta are o procedură rapidă pentru a examina cererile de "măsuri provizorii", cum ar fi cele solicitate de Ucraina. Curtea poate dispune măsuri provizorii pentru a preveni agravarea unei situații înainte de a examina chestiuni fundamentale, cum ar fi competența sau fondul unui caz. De obicei, dar nu întotdeauna, țările urmează dispozițiile instanței, care sunt obligatorii.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu