Adrian Năstase anunță că a depus cerere de reabilitare judecătorească după cele două condamnări penale
Postat la: 08.10.2021 - 15:41
Fostul premier Adrian Năstase, eliberat din închisoare în 2014 după ce a fost condamnat în două dosare, a anunțat vineri, 8 octombrie, că a depus la instanță solicitarea de reabilitare judecătorească.
„În condițiile în care s-au împlinit toate condițiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instantă, solicitarea de reabilitare judecătorească", a scris Adrian Năstase pe blogul său.
Fostul premier nu a precizat care este instanţa de judecată pe rolul căreia a înregistrat solicitarea, însă, potrivit legii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi cea care va judeca cererea în cazul fostului premier, în condiţiile în care o cerere de reabilitare judecătorească poate fi depusă la instanţa care a dictat sentinţa de condamnare sau la o instanţă de acelaşi rang cu cea care a dispus condamnarea. Magistrații i-au interzis lui Adrian Năstase dreptul de a alege și de a fi ales.
Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de ICCJ, în 2012, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calității", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD. Năstase a încercat să se sinucidă după ce polițiștii au venit să-l ridice, pentru a-și executa pedeapsa de doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul Calității".
Fostul premier le-a cerut permisiunea polițiștilor să își ia niste cărți din biroul sau și, după o lupta cu unul dintre oamenii legii care au încercat să-l oprească să-și ia viață, s-a împuscat în gât. Năstase a fost operat joi dimineața, la Spitalul Floreasca, unde se afla și în acest moment internat. După ce a fost operat, medicii au anunțat că exista riscul declanșării unui infarct.
În ianuarie 2014, Adrian Năstase a primit a doua condamnare definitivă - patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian, în care a fost acuzat că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
Reabilitarea judecătorească
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene, potrivit legeaz.net:
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.
(2) Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanţa, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu