Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu a câștigat. Igor Dodon nu vrea sa-si recunoasca infrangerea

Postat la: 15.11.2020 - 21:25

Urnele s-au închis în Republica Moldova în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor de tip exit-poll rezultatele ar fi astfel:

Maia Sandu - 54,8

Igor Dodon - 45,2%

Datele nu cuprind rezultatele din Transnistria și din Diaspora.

Rezultate sondaje si AICI.

Candidatul PAS Maia Sandu a declarat că cetățenii trebuie să fie liniștiți și să-și păstreze calmul până când va fi afișat rezultatul alegerilor. În același timp Maia Sandu a mulțumit tuturor cetățenilor pentru partimciparea masivă la vot.

„Din păcate instituțiile statului nu s-au ridicapt la nivelul așteptărilor acestor alegeri. CEC a închis ochii la ilegalitățile comise. În plus nu a dat suficiente buletine de vot la secțiile unde era prezent un număr mare de votanți. De asemenea Poliția și Procuratura a închis ochii la frauda masivă. Cu toate acestea prezența la vot a fost mare. Le vom arăta că corupția trebuie să fie extirpată", a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă.

Igor Dodon, preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, afirmă că a câştigat alegerile prezidenţiale în ţară, în ciuda celor două exit-poll-uri care arată o altă realitate. Dodon afirmă însă că este pregătit de orice scenariu după numărarea voturilor din diaspora.

„Vin cu mulțumire către toți cetățenii, care au dat dovadă de mobilizare masivă. Avem o prezență mai mare chiar decât în 2016. Avem o participare foarte mare în diasporă și în Est și în Vest. Avem participare mare și în stânga Nistrului. Nu am să mă refer la aprecieri privind la modul în care a decurs votul, în special în diasporă.

Sunt optimist privind rezultatele acestui scrutin. Calculele noastre arată că noi conducem la o diferență destul de mare, fără votul din diasporă și din regiunea transnistreană. Dar noi suntem gata de orice scenariu, la fel ca oponenta mea. Dar trebuie toți să dăm dovadă de responsabilitate. A fost multă ură aș spune, luptă la limită, dar gata, alegerile s-au finalizat. Chem toată lumea la pace, liniște și calm.

Începând de mâine, în afară de cine va acumula cele mai multe voturi, contează ce se va întâmpla în Republica Moldova, ce se va întâmpla în Parlament, cum vom vota bugetul pentru 2021, politica fiscală.

Prea tare s-a divizat societatea în această campanie, de aceea vă îndemn la liniște și calm.

Mâine dimineață vom avea o întrevedere cu premierul și vom decide asupra tuturor problemelor cu care se confruntă oamenii. Vă îndemn la calm pe toți, ajunge atâta murdărie. E timpul să revenim la normalitate, la soluționarea problemelor cetățenilor", a declarat Igor Dodon.

Potrivit celor două exit-poll-uri efectuate în ziua alegerilor, Maia Sandu a câştigat turul II al alegerilor prezidenţiale, cu un avans de peste 10% în faţa preşedintelui în exerciţiu, Igor Dodon.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu