Bușoi: "Solicit șefului ANRE să își depună mandatul. Milioane de români plătesc tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă"

Postat la: 05.01.2021 - 14:16

Eurodeputatul Cristain Bușoi a scris pe Facebook despre liberalizarea pieței de energie electrică în România care începe cu 1 ianuarie, despre tarifele plătite de consumatori, precum și despre lipsa de informare de către o instituție a statului, solicitând astfel președintelui ANRE să își depună mandatul.

„Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a gestionat deloc bine momentul liberalizării pieței de energie electrică în România. Sunt milioane de români care, astăzi, plătesc tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă de către o instituție a statului care ar fi trebuit să îi respecte, să îi informeze și să îi protejeze. Reușita liberalizării se măsoară prin numărul consumatorilor care își schimbă furnizorul, care la noi este mult prea mic. Având în vedere această situație, solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul. Cred că este timpul să reprofesionalizăm această instituție și să analizăm inclusiv rolul său în arhitectura instituțională a statului român" , a scris eurodeputatul Cristain Bușoi pe Facebook.

ANRE a elaborat un cadru de reglementare pentru liberalizarea completă a pieței de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care s-au stabilit obligații pentru furnizori de a transmite informări clienților casnici cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afișare la punctele de informare etc.).

O chestionare a 100 de consumatori casnici de energie electrică, realizată de Asociația Energia Inteligentă a scos în evidență că: 93,87% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021; 89,08% din consumatori nu au cunoștință să fi primit o înștiințare că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu