Butoiul cu pulbere din Moldova: Adunarea Populară a Găgăuziei dezbate aderarea teritoriului autonom în componența Federației Ruse!

Postat la: 22.09.2022 - 09:28

În plin război regional, când securitatea țării se află în pericol, Comratul Găgăuziei organizează o adunare generală, la care va fi pus în discuție statutul regiunii, conform declarațiilor deputatului Adunării Populare, Ivan Burgudji.

La adunare, care va avea loc pe 2 octombrie, vor fi puse în discuții câteva subiecte importante. Autoritățile din Găgăuzia vor să discute despre statutul regiunii în Constituția Republicii Moldova. Un alt subiect care va fi dezbătut ține de măsurile întreprinse de Chișinău, pentru depășirea crizelor energetice, economice, dar și de securitate. „Totodată, se vor discuta pașii care pot fi întreprinși de UTA Găgăuzia, în cazul în care situația regională se va schimba". În cadrul adunării generale va fi pus în dezbatere subiectul aderării Găgăuziei la Federația Rusă.

În ultima perioadă se observă tot mai multe situații încordate între Chișinău și Comrat. Recent, autoritățile din UTA Găgăuzia au declarat că vor să meargă în Federația Rusă pentru a negocia separat un contract pentru aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii. Iar după ce Rusia a interzis importul de fructe și legume din Republica Moldova, Comratul a anunțat că vrea să ajungă la o înțelegere directă cu Moscova, în legătură cu exporturile de produse vegetale.

Protestele care sunt organizate în ultima perioada în Găgăuzia sunt dirijate de către un ales local din Adunarea Populară din regiune, Victor Petrov, care este un aprig susținător al Federației Ruse și promovează unirea Găgăuziei cu Federația Rusă. Un alt indiciu care demonstrează că Moscova ar fi curatorul lui Petrov este și faptul că presa rusă de stat relatează cu regularitate ce se petrece în regiunea autonomă din sudul țării noastre, cum „cresc tensiunile și nemulțumirile oamenilor față de actuala putere de la Chișinău".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu