Ce le pregătește Ciolacu românilor după alegeri: Impozitare progresivă pe salarii, eliminarea facilităților din IT. Elevii ar putea rămâne fără burse
Postat la: 24.07.2024 - 19:12
Guvernul Ciolacu vrea să introducă noi taxe. Măsurile au fost discutate în coaliția de guvernare și vor fi adoptate după alegeri. Specialiștii Comisiei Europene și FMI recomandă introducerea impozitării progresive pe salarii, creșterea TVA de la 19% la 21% sau 22%. Facilitățile din IT și bursele elevilor s-ar putea să dispară.
„Este exclus ca TVA-ul să se mărească. Este incorect într-o societate dezvoltată să pui povara egală pentru toată lumea", spune premierul Marcel Ciolacu. PSD ar vrea însă introducerea impozitului progresiv - taxe mai mari pentru venituri mai mari - dar PNL se opune. Cel mai mic impozit, de 10%, s-ar aplica pentru câştiguri sub 3.500 de lei pe lună. În celelalte situații, cotele ar fi cel puțin duble. „Comisia Europeană face recomandarea asta în mod automat. Nu merg până la capăt cu judecata. La ei funcționează pentru că sistemul deducerilor a fost foarte bine gândit, experimentat timp de mulți ani. O impozitare progresivă fară un sistem de deduceri funcțional distruge țara", spune Dan Schwartz, expert fiscal.
Impozitul pe dividende ar putea creste iar microîntreprinderile ar putea fi taxate mai dur, dacă pragul de impozitare va scădea de la 500.000 de euro la 60.000 de euro, cum a cerut Comisia Europeană. Companiile de stat aflate pe pierdere, cum este CFR, ar putea fi nevoite să-și reducă din personal și să ia măsuri pentru a avea profit. Reduceri de cheltuieli trebuie să se facă în sănătate, dar și în sistemul de educație, acolo unde trebuie eliminate facilitățile. Elevii care nu au note de trece ar putea rămâne fără burse sociale
Surse Observator spun că elevii care nu iau note de trecere ar putea rămâne fără burse sociale. „Sunt multe facilități care sunt acordate, care duc la anumite pierderi", precizesă ministrul Finanțelor, Marcel Bolos. Instituțiile publice ar putea fi obligate sa reducă din nou cheltuielile și sa organizeze petreceri de Revelion doar dacă obţin sponsorizări. „În primul rând, cheltuielile de personal, care sunt nenecesare. Apoi sunt cheltuieli curente, care sunt un lux pentru România în momentul de faţă. Cred că demnitarii români pot să meargă şi în Volkswagen, nu neaparat în Mercedes şi Audi", Dan Schwartz, expert fiscal.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu