Ciucă o ia pe calea haosului lângă Lasconi-USR. Efectele declarațiilor celor doi s-ar putea vedea în taxele românilor și în pierderea banilor europeni
Postat la: 09.10.2024 - 00:38
Nicolae Ciucă a anunțat ruperea coaliției de guvernare fără a lua în calcul efectele declarațiilor sale. Anunțul a venit în timp ce Guvernul, prin ministrul de Finanțe, negociază cu Comisia Europeană reducerea deficitului pe 7 ani și în timp ce România așteaptă banii din PNRR. Pentru toate aceste negocieri, Bruxelles-ul cere stabilitate și angajarea Guvernului la realizarea unor reforme, iar declarațiile populiste ale lui Ciucă nu ajută deloc.
"Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici", a fost mesajul iresponsabil lui Nicolae Ciucă prin care a încercat să se delimiteze de PSD în speranța că va mai câștiga câteva voturi.
Onoarea și responsabilitatea despre care a vorbit în ultimii doi ani, au fost anulate practic printr-o declarație de campanie electorală și fără să țină cont de efectele la nivel european sau internațional.
Ciucă pune în pericol negocierile de la Bruxelles
În acest moment Guvernul Ciolacu duce la Bruxelles două negocieri importante pentru următorii ani, negocieri care trebuie să aibă la bază inclusiv stabilitatea și asumarea politică din partea României.
Prima și poate cea mai importantă negociere de la Bruxelles este legată de reducerea deficitului. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, discută deja cu reprezentanții Comisiei despre reducerea deficitului. Mandatul cu care Boloș s-a dus la discuții a fost foarte clar: nicio taxă nouă.
"Nu vor fi taxe noi. Oricum, se vede eficienţa crescută a ANAF-ului, o să continuăm cu digitalizarea. Ştiu că a existat un deranj major, trebuie să închidem Radarul mărfurilor, schimbăm sistemul de digitalizare şi din punctele de trecere a frontierelor", a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat cu ce plan de măsuri va merge ministrul Finanţelor la Bruxelles.
Ciolacu nu vrea taxe mai mari din 2025
Însă lucrurile s-ar putea schimba radical după declarațiile nefericite ale lui Nicolae Ciucă. În cadrul negocierilor cu Comisia Europeană, oficialii de la Bruxelles au nevoie de asumarea unor reforme ori această asumare nu are cum să vină cu o instabilitate politică prezentată de liderul PNL. Ori, dacă aceste negocieri eșuează, Comisia Europeană va impune României un plan pe 4 ani care va prevede, printre altele, și creșterea taxelor.
Aceeași situație este și în cazul discuțiilor cu Comisia pe reformele din PNRR. Cererea 3 de plată este încă discutată, nefiind îndeplinite toate reformele pentru ca România să încaseze banii aferenți cererii 3 de plată.
Schimbare la față a PNL
Campania electorală i-a făcut pe liberali să uite de tot ceea ce au promis: stabilitate, responsabilitate și predictibilitate.
"S-a realizat acest construct între centru-dreapta, PNL, și centru-stânga, PSD, din responsabilitatea de a asigura stabilitatea și echilibrul țării. Într-o astfel de construcție politică există ideologii, doctrine și abordări specifice fiecărui partid în parte, există disensiuni, dar eu apreciez că aceste disensiuni, practic, ne conduc spre ceea ce înseamnă, în final, o decizie care să asigure ceea ce spuneam, rostul acestei coaliții, stabilitatea și echilibrul", spunea Ciucă în noiembrie 2023.
Punctajul PNL și propaganda de campanie
Pentru că nu era suficient anunțul lui Nicolae Ciucă, cel care ocupă și funcția de președinte al Senatului, al doilea om în statul român, PNL a decis să transmită mesajul lui Ciucă pe toate căile. Astfel, comunicatorii sunt puși să transmită pe rețelele de socializare mesaje prin care să anunțe ruperea coaliției, potrivit informațiilor publicate pe hotnews.ro și care citează documente interne ale PNL.
Spre exemplu, liberalii sunt puși să transmită că „PSD este un pericol pentru democrație", fiind descriși drept „un partid flămând de putere care caută tot timpul să profite de partenerii săi".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu