Comisia Europeană recunoaște că Ucraina a vândut cereale în România ca să-și crească profiturile!

Postat la: 07.04.2023 - 10:32

Comisia Europeană nu va da un euro în plus pentru a compensa pierderile fermierilor români cauzate de Ucraina. Mai mult, Comisia Europeană a și recunoscut că ucrainenii au vândut cerealele în România ca să-și reducă din costurile de transport și să-și maximizeze profiturile. Singura facilitate acordată țării noastre a fost aceea de a permite statului român să mai dea, pe lângă 1 euro la hectar de la UE, încă 1 euro la hectar din bugetul național.

Ca urmare a schimbării rutelor logistice, au crescut costurile aferente transportării cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina spre piețele lor tradiționale, acest lucru ducând la o redirecționare a exporturilor înspre piața Uniunii, a arătat Comisia Europeană. În realitate, pentru Ucraina ar fi fost oricând avantajos, din punctul de vedere al profiturilor, să inunde cu cereale piața europeană, în special țările vecine. Însă, pentru că folosesc erbicide și pesticide periculoase pentru sănătate și pentru că nu fac parte din UE, până la conflictul cu Rusia, nu aveau acces pe aceste piețe. Deși Comisia Europeană a invocat foametea mondială, în special a statelor africane, pentru a permite Ucrainei să tranziteze și să vândă fără taxe și controale în UE, cerealele au rămas în statele Uniunii, cei mai afectați de prăbușirea prețurilor fiind fermierii români, bulgari și polonezi, comentează National.ro.

"Importurile mai mari de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina în statele membre ale Uniunii aflate în apropierea Ucrainei, prin care trec principalele culoare de solidaritate UE-Ucraina create, au un impact asupra fermierilor locali. În anumite regiuni ale Uniunii, importurile suplimentare generează o ofertă excedentară, determină scăderea prețurilor la nivel local sau saturează lanțurile logistice", a precizat Comisia Europeană.

Comisia Europeană a decis să acorde fermierilor români compensări de un euro pe hectar, dat fiind că suprafața cultivată în România este de 10 milioane de hectare. La un euro pe hectar, UE mai ia și peste picior România, atrăgându-i atenția că banii trebuie acordați pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii și doar cu condiția ca plățile efectuate să nu provoace nicio denaturare a pieței sau a concurenței. Mai mult, România trebuie să raporteze Comisiei Europene criteriile utilizate pentru a stabili metodele de acordare a ajutoarelor și justificarea modului de distribuire a ajutoarelor în rândul fermierilor, impactul dorit al măsurilor menite a compensa fermierii pentru pierderile economice cauzate de importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, acțiunile desfășurate pentru a verifica dacă impactul dorit al măsurilor este obținut, precum și acțiunile desfășurate pentru a se evita denaturarea concurenței!

Deoarece cuantumul alocat Bulgariei, Poloniei și României ar compensa doar o parte a pierderilor suferite de fermierii din regiunile afectate, este necesar ca statelor membre în cauză să li se permită să acorde un sprijin național suplimentar producătorilor respectivi, a transmis Comisia Europeană. "Bulgaria, Polonia și România pot acorda ajutoare naționale suplimentare până la maximum 100 % din cuantumul corespunzător stabilit, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, cu condiția ca plățile efectuate să nu provoace nicio denaturare a pieței sau a concurenței", se precizează în Regulamentul de acordare a sprijinului de urgență. Între timp, după protestele fermierilor bulgari, care au blocat vămile pentru a opri cerealele ucrainene, fermierii români au anunțat și ei aceleași acțiuni. În schimb, în Polonia, Zelenski a bătut palma la Varșovia, anunțând că s-a găsit o soluție pentru fermierii polonezi. În Ungaria, lucrurile s-au rezolvat mai simplu. Autoritățile au găsit toate cerealele toxice pe care autoritățile române nu le-au depistat și au distrus cam 29 de tone, pedepsindu-i, astfel, pe comercianții care au cumpărat din Ucraina.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu