Dan Nica e raportor peste cipuri cu un program de 43 de miliarde de euro!

Postat la: 18.07.2022 - 15:44

Eurodeputatul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a fost numit raportor al instituției pentru Actul Uniunii Europene privind cipurile, care va mobiliza investiții publice și private în valoare de peste 43 de miliarde euro.

"În ultimul an, Europa s-a confruntat cu perturbări ale aprovizionării cu microcipuri, ceea ce a cauzat penurie în mai multe sectoare economice, având și consecințe grave pentru societate. Multe sectoare economice din UE, printre care cele ale autovehiculelor, energiei, comunicațiilor și sănătății, precum și sectoare strategice ca apărarea, securitatea și spațiul, sunt amenințate de astfel de perturbări ale aprovizionării. Uniunea are însă toate atuurile pentru a deveni lider industrial pe piața de microcipuri a viitorului, ambiția sa fiind aceea de a-și dubla cota actuală din producția mondială, pentru a ajunge la o pondere de 20% până în 2030", a declarat Dan Nica în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

Mai mult, acesta a adăugat că "România trebuie să fie prezentă pe piața europeană a chipurilor, țara noastră având șansa de a reprezenta un element important în cadrul ecosistemului reprezentat de piata semiconductorilor". Strategia care stă la baza Actului Uniunii Europene privind cipurile va mobiliza investiții publice și private în valoare de peste 43 de miliarde euro. Dintre acestea, 11 miliarde de euro, investiție publică, urmează să fie furnizate direct în cadrul inițiativei „Cipuri pentru Europa", în vederea asigurării finanțării corespunzătoare pentru ca UE să atingă poziția de lider în domeniul tehnologiei, în ceea ce privește capacitățile de cercetare, proiectare și producție, până în anul 2030.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu