Dovada statului paralel: Camera Deputaților a respins proiectul care interzicea SRI să aibă activitate în presă, justiție sau Parlament

Postat la: 08.05.2024 - 09:30

Majoritatea PSD şi PNL din Camera Deputaţilor a respins, în plenul de marţi, după dezbateri în Comisia pentru apărare, un proiect de lege prin care Parlamentul extindea controlul asupra activității serviciilor secrete.

Personalul SRI ar fi urmat să nu mai poată desfășura activități în domeniul presei şi justiţiei, precum şi în cadrul Parlamentului României, conform proiectului. Proiectul iniţiat de către deputatul neafiliat Tudor Benga, care până în iunie 2022 a fost deputat USR, a fost respins de Cameră, în calitate de prim for sesizat şi urmează să primească votul decizional al Senatului.

„Orice proiect care se atinge de conducerea serviciilor este băgat, pe repede-înainte, la respingeri de către PSD şi PNL. Discuţia despre controlul civil al serviciilor este una esenţială pentru democraţie şi pentru România. Tocmai de aceea, am propus ca proiectul azi în discuţie să nu fie respins, ci să se întoarcă în comisii, unde să fie dezbătut pe îndelete, mai ales că termenul de adoptare tacită permitea. Nu au vrut, pentru că nu le convine să fie dezbateri reale, în prezenţa presei şi a societăţii civile. USR vrea ca niciun parlamentar să nu mai facă drepţi-culcaţi când este sunat de la ‘Pădure' să respingă un proiect, ci vrem ca parlamentarii, trimişi de cetăţeni, să exercite cu adevărat un control civil asupra serviciilor de informaţii, scăpate acum din mână", a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR, potrivit comunicatului de presă al partidului.

Sursa citată mai spune că atât de mare a fost graba PSD şi PNL să respingă proiectul care viza conducerile serviciilor de informaţii, încât votul de respingere din plen a venit înainte de termenele stabilite de Biroul permanent al Camerei pentru depunerea amendamentelor, respectiv pentru redactarea raportului (8 mai, respectiv 16 mai).

„România are şase servicii secrete. Şi nu sunt controlate de nimeni, cu atât mai puţin de Parlament, plin la rândul său de agenţi care execută ordinele unei structuri ce a moştenit metehnele fostei Securităţi. Reamintesc doar de raportul Curţii de Conturi secretizat de SRI în mod nejustificat pentru că era vorba de nişte măşti făcute la Unitatea Dragomireşti, unul din multele tunuri date în pandemie. În calitate de parlamentar cu certificat ORNISS, am cerut desecretizarea raportului, dar nici până astăzi nu s-a întâmplat asta. USR vrea să-i scoată la lumină pe toţi cei infiltraţi de serviciile secrete în politică, afaceri şi presă, pentru că România nu va fi un stat cu adevărat democrat decât atunci când serviciile se vor ocupa fix cu ceea ce scrie în lege, nu cu afaceri, nu cu mizerii, nu cu sufragerisme", a explicat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

După respingerea din Camera Deputaţilor, proiectul de lege va intra în dezbaterea Senatului. Proiectul de lege prevedea mai multe interdicții pentru SRI:

SRI nu va mai putea să desfășoare activități comerciale, cu excepția celor derulate printr-o singură regie autonomă sau a unor unități medicale. Serviciile vor fi controlate parlamentar de o nouă comisie specializată, care ar putea primi acces nelimitat în sediile structurilor, dar și la toate documentele clasificate ale acestora. Comisia va ancheta și soluționa sesizările cetățenilor cu privire la încălcarea de către servicii a drepturilor și libertăților constituționale.

Proiectul în discuție, denumit PLX 189/2024, se referă la o propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul organizării și funcționării serviciilor de informații din România, precum și pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu