Șefa Comisiei de Apărare: "În țara noastră s-a vorbit despre venirea lupului şi acum lupul a dat iama în turma din satul vecin!"
Postat la: 23.05.2022 - 11:41
Sefa Comisiei de Apărare de la Senat, Nicoleta Pauliuc, susține că ultimele trei luni au adus pentru România un paradox legat de securitate: pe de o parte, amenințările la adresa securității naționale sunt cât se poate de concrete; pe de altă parte, garanţiile de securitate pe care țara noastră le are din partea aliaților sunt la cel mai înalt nivel de la crearea statului român modern.
„Înainte de războiul din Ucraina, a vorbi despre securitate părea un lucru desuet. În lipsa unor amenințări iminente, erau aplaudați cei care susțineau că securitatea este un moft pentru că trăim sfârşitul istoriei lui Fukuyama în care globalizarea creează un singur model de dezvoltare socială şi economică. Or, vedem că suntem încă departe de valori şi principii universal acceptate, pentru că viaţa umană încă înseamnă lucruri diferite pentru diversele tipuri de regimuri politice. Suntem încă departe de momentul în care Răul este iremediabil învins.
În ultimii 10 - 15 ani, în țara noastră s-a vorbit mult despre venirea lupului şi, acum, vedem că acesta a dat iama în turma din satul vecin. Pe de altă parte, mişcările făcute de aliaţii noştri în concordanţă cu eforturile politice, administrative şi diplomatice ale statului român oferă garanţii de securitate cum n-au existat niciodată de la crearea statului român modern. Perspectiva războiului este, în mod firesc, stresantă şi creatoare de spaime societale şi efecte economice adverse, dar viaţa socială pare să-şi urmeze un curs firesc.
Securitatea naţională este principala îndatorire a statului și fără ea eşafodajul instituţional se prăbuşeşte şi firele sociale şi economice fie se încâlcesc, fie se destramă. De la aderarea la NATO în 2004 şi accesul în Uniunea Europeană în 2007, România a făcut paşi uriaşi pe două direcţii: consolidarea securităţii naţionale printr-o politică internă şi externă consecventă pe direcţia Vest; și o bună relaţionare cu partenerii noştri în aşa fel încât suntem în acest moment o ancoră de stabilitate şi o insulă de normalitate la graniţa estică atât a UE, cât şi a NATO.
Garanţiile sporite de securitate pe care România le primeşte în această perioadă - inclusiv Grupul de Luptă NATO care va fi staţionat la Cincu în judeţul Braşov - nu vin, deci, doar urmare a apartenenţei ţării noastre la Alianţa Nord-Atlantică, ci sunt şi o urmare firească a eforturilor pe care noi le-am făcut. Nu ni se dă pentru că trebuie, ci şi pentru că am dovedit că merităm. Şi aş aminti consecvenţa în acţiune a României în cele două mandate ale Preşedintelui Iohannis: am fost prima ţară care a asumat creşterea alocării bugetare din PIB la 2% pentru Armată şi tot România a fost prima ţară care a anunţat majorarea acestui procent la 2,5% din PIB în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei. România şi-a respectat îşi va respecta angajamentele luate."
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu