Explicatia excluderii din jocuri a Dianei Sosoacă: Lui Marcel Ciolacu ii e frică de Mircea Geoană si de aia il vrea pe Simion in turul II - SONDAJ

Postat la: 24.10.2024 - 14:04

Un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Libertatea în perioada 11-18 octombrie arată că în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduce Marcel Ciolacu, urmat de George Simion și Mircea Geoană. În turul al doilea, Marcel Ciolacu ar câștiga împotriva oricărui contracandidat, cu excepția lui Mircea Geoană.

Surpiza sondajului este explicată chiar de către directorul INSCOP, Remus Ştefureac, care spune că din măsurătorile de acum, făcând un preambul al datelor, cam 40 spre 50% din eventualii votanţi ai Dianei Şoşoacă s-au mutat către George Simion, ceea ce l-a împins pe acesta destul de mult în această cursă.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale - Turul I

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (78.1% din total eșantion, eroare 3,3%):

24,1% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD),

20,7% pentru George Simion (AUR),

18,1% pentru Mircea Geoană (independent),

15% pentru Elena Lasconi (USR),

8,2% pentru Nicolae Ciucă (PNL).

Pentru Cristian Diaconescu (independent) ar opta 5,1% dintre alegători, pentru Kelemen Hunor (UDMR) - 3,8%, pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) - 1,9%, pentru Ludovic Orban (PMP și FD) - 1,9%. Ana Birchall (independent) ar obține 0,9%. 0,4% spun că ar vota alt candidat.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (58,6% din total eșantion, eroare 3,8%):

25,8% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD),

20,4% pentru George Simion (AUR),

19,1% pentru Mircea Geoană (independent),

14% pentru Elena Lasconi (USR), 7,8% pentru Nicolae Ciucă (PNL).

Pentru Cristian Diaconescu (independent) ar opta 4,4% dintre alegători, pentru Kelemen Hunor (UDMR) - 3,9%. Pentru Ludovic Orban (PMP și FD) ar vota 2,2%, iar pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) - 1,5%. Ana Birchall (independent) ar obține 0,3%. 0,5% spun că ar vota alt candidat.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale - Scenarii turul al II-lea

Marcel Ciolacu vs George Simion

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și George Simion, 56% dintre respondenții care au ales un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 44% - pe liderul AUR.

Marcel Ciolacu vs Mircea Geoană

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 55,6% dintre respondenții care au ales un candidat spun că l-ar vota pe fostul secretar general adjunct al NATO, iar 44,4% pe actualul premier.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Întreaga situaţia a fost alalizată cu Remus Ştefureac, director INSCOP Research, la Observator.

„Noi, înainte de retragerea doamnei Şoşoacă, am mai aplicat diverse întrebări în cercetările noastre. De exemplu, am întrebat pentru fiecare dintre candidaţi dacă nu ar candida, către cine altcineva s-ar îndrepta cu votul.

În cazul doamnei Şoşoacă, repet, înainte de retragerea candidaturii domniei sale, cam 40% dintre votanţii doamnei Şoşoacă ar fi mers către domnul Simion.

Din măsurătorile de acum, făcând un preambul al datelor, cam 40 spre 50% din eventualii votanţi ai doamnei Şoşoacă s-au mutat către George Simion, ceea ce l-a împins pe acesta destul de mult în această cursă.

Restul de 50% dintre eventualii votanţi ai doamnei Şoşoacă s-au împrăştiat fie câte puţin la ceilalţi candidaţi, dar cred că a crescut şi ponderea celor care nu sunt hotărâţi sau declară că nu vor merge la vot", a explicat Ștefureac.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu