Grupul de la Cluj din PNL se duce la Cotroceni cu Emil Boc pe post de premier surpriză pentru refacerea coaliției PNL-USR-UDMR
Postat la: 11.10.2021 - 12:17
Duminica noapte, inaintea intalnirilor de la Cotroceni cu partidele politice, grupul de la Cluj din PNL condus de Rares Bogdan, s-a intrunit, in absenta (fireasca) a presedintelui nou ales, si au decis ca daca varianta Florin Cîțu va pica la dorinta presedintelui Iohannis atunci sa mearga pe un nou scenariu: Emil Boc, actualul primar al Clujului, sa fie numit prim-ministru!
Nominalizarea lui Emil Boc este susținută, după cum le-a dat Rares Bogdan asigurari liberalilor, si de Dacian Cioloș, cu care a avut discutii. Varianta este agreata si de UDMR. Scenariul a devenit "fezabil" după ce a rezultat evident că ostilitatea partidelor parlamentare față de Florin Cîțu ar face imposibilă găsirea oricărei formule guvernamentale din care să facă parte și liberalii. Cu Cîțu nominalizat din nou prim-ministru, nu ar fi posibilă nici refacerea coaliției cu USR, nici formarea unui guvern minoritar cu UDMR, care să fie susținut din umbră de către social-democrați.
Pe de altă parte, și Emil Boc s-a lăsat greu convins de "grupul de la Cluj" să-și asume funcția de prim-ministru, din cauza situației grave prin care România în momentuL de față, cu o criză sanitară severă și cu creșterea facturilor la energie. In plus, Boc, premierul lui Traian Basescu, nu a iesit cu o imagine favorabila la români dupa ce a condus mai multe guverne, o imagine pe care si-a refacut-o cu greu abia dupa succesele administratiei de la Cluj.
Ar fi pentru a doua oară când Emil Boc ar fi desemnat premier „de criză". În anul 2008, Theodor Stolojan s-a retras din postura de candidat de prim-ministru, iar PDL l-a desemnat apoi pe Emil Boc, ce câștigase cu numai câteva luni în urmă un al doilea mandat de primar al Clujului. Boc a trebuit să guverneze în plină recesiune economică la nivel mondial care, în cazul României, a fost agravată de deficitul bugetar mare din anii ce au precedat criza.
Măsurile dure de austeritate din 2010 l-au făcut pe Emil Boc foarte impopular, lucru arătat și de amplele proteste antiguvernamentale din luna ianuarie 2012. O lună mai târziu, Boc a trebuit să demisioneze. La alegerile locale din acel an, Boc a câștigat un nou mandat de primar al Clujului, însă la un scor foarte strâns, cu numai un procent în fața candidatului susținut de USL, Marius Nicoară.
În anii următori, Boc s-a implicat doar marginal în jocurile politice de la București, însă situația s-a schimbat în ultima vreme, el fiind unul dintre cei mai importanți susținători ai lui Florin Cîțu în competiția cu Ludovic Orban pentru șefia PNL. Au apărut și speculații legate de posibila sa desemnare drept candidat al PNL la alegerile prezidențiale din 2024.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu