Guvernul Ciolacu alocă românilor din categoriile vulnerabile cel mai mare sprijin din istorie: câte 10.000 de euro pentru panouri fotovoltaice

Postat la: 03.10.2024 - 00:09

Guvernul condus de Marcel Ciolacu vine cu o nouă măsură pentru consumatorii vulnerabili. Aproximativ 122.000 de consumatori de energie electrică cu venituri scăzute vor putea beneficia de vouchere a câte 10.000 euro/gospodărie, pentru a-și monta panouri fotovoltaice și capacități de stocare. Înscrierile în programul RePowerEu încep pe 25 octombrie.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat în ședința de guvern de miercuri lansarea programului RePowerEu. Schema de sprijin a Guvernului PSD este destinată persoanelor vulnerabile în scopul reducerii cheltuielilor cu facturile la energie electrică. Noul program completează seria de măsuri luate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru a proteja românii cu venituri mici.

Aproximativ 122.000 de consumatori vor beneficia de program

Programul prevede alocarea de vouchere de până la 10.000 euro/gospodărie și se adresează unui număr de aproximativ 122.000 de beneficiari, conform ministrului social democrat Adrian Câciu.

"Vom demara înscrierile în Programul RePowerEU pentru persoanele vulnerabile, pentru montarea de panouri fotovoltaice și capacități de stocare la un nivel de trei kilowați net din perspectiva capacităților de captare a energiei electrice, de panouri fotovoltaice. Vouchere de 5.000 de euro pentru fiecare componentă, respectiv 10.000 de euro pe gospodărie. Începând cu data de 25 octombrie, acest apel se va deschide în cadrul ministerului pe care îl conduc", a declarat ministrul Câciu la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Beneficiarii, persoanele vulnerabile din perspectiva energetică

Procedura este similară celei de la Administrația Fondului de Mediu, a declarat ministrul. Beneficiarii finali ai acestui program sunt persoanele vulnerabile din perspectivă energetică, conform Legii 226/2021, însă contractarea fondurilor se va face de către firmele care instalează panourile fotovoltaice.

"Pe 25 octombrie, fiecare companie va veni cu pachetul de clienți la care urmează să instaleze aceste panouri fotovoltaice și capacități de stocare, aceștia făcând parte din această categorie a consumatorului vulnerabil de energie. Scopul este ca, la finalul acestei investiții, acel consumator să nu mai aibă nimic de plătit la factură", a explicat ministrul.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu