Iar a mintit Burduja - unde sunt gazele din depozite? România importă cantități uriașe de gaze ca să facă față gerului. La Guvern este ședință

Postat la: 17.02.2025 - 18:28

Ministrul Sebastian Burduja ne asigura ca tara noastra va trece iarna fara probleme, consumand gazele din propriile depozite care sunt suficiente. Se dovedeste insa ca a fost o minciuna. România importă cantităţi record de gaze pentru a putea face faţă consumului mare generat de gerul din aceste zile. Asadar, unde s-au dus gazele Romîniei? La inceputul iernii - care a fost foarte blanda pana acum, Sebastian Burduja ne anunta ca depozitele sunt pline.

Doar azi, peste 16 milioane de metri cubi de gaze au intrat în ţară. La ora 12.00 a început la Guvern şedinţa în care se va decide ce se întâmplă cu plafonarea preţurilor la energie. Temperaturile continuă să scadă, iar consumul de gaze este în continuă creștere. În prezent se consumă 53-54 de milioane m³ însă producția și rezervele din depozite nu ajung pentru a satisface tot acest consum. Din acest motiv, vedem importuri record.

Doar astăzi s-au importat peste 16 milioane m³ aduși atât din Bulgaria, cât și din Ucraina. Importurile însă costă foarte mult, pentru că pe piața spot prețurile au crescut. Vorbim de un record al ultimilor 2 ani, iar acum megawattul se vinde la un preț de peste 400 lei.

De la ora 12:00 are loc o ședință la Guvern pe schema de plafonare, unde au loc discuții cu reprezentanți ai Ministerului Energiei, Ministerului Muncii, ANAF, INS, Consiliului Concurenței, dar și producători și furnizori care vor sta la aceeași masă să vadă ce se întâmplă de la 1 aprilie.

Sunt mai multe scenarii analizate în momentul de față. Un prim scenariu ar fi să continue această schemă a plafonării pentru o perioadă de trei luni la energie și pentru o perioadă de 12 luni la gaze.

Scenarii, în discuție. Săptămâna aceasta se va stabili ce se va întâmpla de la 1 aprilie.
Al doilea scenariu este cel prin care autoritățile ar dori să protejeze doar consumatorii vulnerabili, adică oamenii care au venituri mici.

Al treilea scenariu ar fi cel prin care ar dispărea această schemă a plafonării, dar românii care ar avea un consum de până în 150 de kilowați oră să primească din partea statului un ajutor lunar în valoare de 35 lei.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu