Jocuri de culise pentru Primăria Capitalei. Dintr-un sondaj reiese ca bucurestenii nu s-au lecuit de catastrofa numita Nicușor Dan și mai vor o tură!

Postat la: 26.02.2024 - 11:53

Decizia comasării alegerilor a dus la numeroase schimbări de plan pentru actorii politici care vor să-și adjudece conducerea PMB. Sondajul recent elaborat de CURS indică o aliniere a opțiunii politice, având în frunte PSD, cu 34% din intenția de vot, urmat de alianța USR-PMP-FD cu 23%, PNL cu 16%, AUR cu 13%, SOS cu 6% și PUSL cu 5%.

Mai interesant este clasamentul potențialilor candidați: actualul edil, cu circa 20% încredere ca independent, ar obține rpimul loc cu 36% având susținerea USR-PMP-FD, în vreme ce fostul primar, Gabriela Firea, ar capacita aproape tot bazinul PSD, cu 33%, spre deosebire de Sebastian Burduja, care se bucură de un scor în creștere, de 8%, situat însă la jumătate din scorul organizației liberale bucureștene, pe care o conduce. Acesta se află la egalitate cu Mihai Enache de la AUR, însă este depășit de Cristian Popescu Piedone, care deși nu era între numele măsurate, a obținut un specaculos 10% (procent spontan, însemnând că respondenții l-au nominalizat din proprie inițiativă, deși nu se afla în lista de nume a chestionarului).

Cifrele confirmă, în marja erorii sociologice, faptul că cei aproximativ 33% dintre bucureștenii mulțumiți de activitatea lui Nicușor Dan i-ar încredința acestuia un nou mandat, bună parte dintre procente venind din partea alegătorilor ne-PSD. Totodată, mare parte dintre cele două treimi nemulțumite de prestația administrativă a primarului general se împart, la acest moment, între ceilalți candidați, formula unui reprezentant comun al PSD, PNL și PUSL pentru Municipalitate având șanse reale să depășească jumătate din voturi (33% Gabriela Firea + 8% Sebastian Burduja + 10% Cristian Popescu Piedone). Acesta din urmă a lansat deja o provocare partidelor aflate la putere, anunțându-și disponibilitatea de a reprezenta coaliția, din dubla sa postură, de candidat la funcția de primar și de președinte executiv al PUSL. Situația este cu atât mai interesantă cu cât soțul Gabrielei Firea a declarat recent că aceasta nu va mai candida pentru Primăria Capitalei.

Rămân, așadar, la această oră, în cursa pentru desemnarea la cea mai votată poziție, după cea de președinte al României, Cristian Popescu Piedone și Sebastian Burduja. Primul este cel mai urmărit și popular edil din România în mediul online, iar cel de-al doilea ministru al Energiei și reprezentant al noului val de lideri liberali, cu puternică susținere din partea foștilor grei ai PDL, după cum susțin sursele noastre. S-au mai vehiculat numele finului lui Traian Băsescu, managerul Spitalului Universitar, Cătălin Cîrstoiu, dar și al milionarului Dan Ostahie, pe filiera lui Remus Borza, consilier și confident al președintelui PNL, Nicolae Ciucă, ambii lipsiți de experiența administrației publice locale, la fel ca și Nicușor Dan în 2020. Iar de aici încep scenariile vehiculate în culisele politicii dâmbovițene.

Surse din zona alianței de guvernare ne-au explicat poziția ingrată în care se află liberalii, care au șanse reale să propună candidatul la PMB, în urma înțelegerii informale de a ceda candidatul la prezidențiale către PSD, dar sunt afectați de coabitarea din ultimii 4 ani, în Consiliul General, cu USR, PMP și FD, în susținerea lui Nicușor Dan.

Chiar dacă acesta din urmă se confruntă cu un val de critici pentru situația traficului și a termoficării, pentru promisiunile nerealizate și afectarea gravă a economiei și urbanismului, toate generând cel mai mare nivel de poluare, conform statisticii, alegerile într-un singur tur avantajează primul clasat. Peste toate acestea va conta și campania electorală, unde câteva procente pot schimba ierarhia și stabili câștigătorul, însă jocul dublu făcut de PNL în actualul mandat, alături de tergiversarea unei soluții de candidatură riscă poziționarea ca favorit a actualului edil. Acesta poate fi depășit lejer doar de o formulă comună între PSD, PNL și PUSL, exact pe modelul folosit la ultimele alegeri, tocmai în favoarea lui Nicușor Dan.

Acesta a intrat deja în campanie, chiar dacă specialiștii în comunicare consideră că încercarea de „umanizare" a produsului politic, prin tehnici de dobândire a simpatiei, nu pot compensa neajunsurile unui mandat fără vreo realizare notabilă. O altă variantă ar fi și ca PSD să propună un candidat propriu foarte apreciat de bucureșteni, din interiorul sau din afara partidului, care să sporească votul politic cu procentele încrederii personale și să obțină un scor de 40%, care ar fi cu siguranță câștigător.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu