Legătura strânsă dintre alegerile prezidențiale din SUA și cele din România. Două scenarii posibile după scrutinul de pe 5 noiembrie din State
Postat la: 28.08.2024 - 08:55
Influența americană prin prisma parteneriatului strategic cu România a fost intens discutată de-a lungul anilor de democrație, în special în perioadele electorale.
S-a vorbit despre candidați favoriți ai Statelor Unite și chiar despre implicarea partenerilor noștri în alegerea președintelui României. Cert este că fiecare șef de stat al României a încercat să intre în grațiile liderului de la Casa Albă cu care au fost contemporani în funcție. Analiștii și politologii spun însă că termenul de „implicare" în ceea ce privește SUA este mai degrabă interpretat în cheie conspiraționistă, în realitate, această implicare fiind o susținere morală.
Politologul Cristian Pîrvulescu a făcut o scurtă recapitulare a alegerilor prezidențiale din SUA, care au coincis cu cele din România, precizând că după 20 de ani alegerile coincid, din nou. „Alegerile din Statele Unite s-au desfășurat destul de des în paralel cu alegerile din România. Adică în 92, în 96, în 2000, în 2004. Apoi, după 2004, a fost pauză. Deci nu au mai fost coincidențe. 2014, 2019 și acum din nou, în 2024. Deci, ne întâlnim după 20 de ani pentru prima dată cu această situație", spune Pîrvulescu.
Acesta a dat un exemplu a ceea ce înseamnă susținerea SUA, amintind de episodul vizitei lui Adrian Năstase la Washington. „Acum 20 de ani, Adrian Năstase, prim-ministru în funcție a României, făcea o vizită în august la Casa Alba, unde se întâlnea în birou oval cu președintele George Bush Jr. Și era celebra declarație care ar fi trebuit să îi garantează domnului Năstase victoria. Eu voi câștiga alegerile și înțeleg că și primul ministru le va câștiga de asemenea. Or, știți foarte bine că asta nu s-a întâmplat", a spus Pîrvulescu.
Profesorul Pîrvulescu spune că până în 2004 nu se putea vorbi despre o influență directă a SUA, deoarece România era abia intrată în NATO și nici nu intrase în UE „Încă opinia publică românească era obișnuită să gândească în termeni geopolitici. Nu că astăzi ar fi mult mai matură, dar s-a schimbat foarte mult contextul. Războiul din Ucraina obligă pe toată lumea să gândească și în termeni internaționali. Suveranismul nu este un curent românesc, este un curent internațional care are și o reprezentare în România. Și de asta deja în alegerile precedente au fost folosiți candidații din SUA și în general Donald Trump a fost folosit", a mai spus el.
„De data asta rezultatul alegerilor americane va influența alegerile din România. O victorie a lui Donald Trump va da cu siguranță aripii grupărilor suveraniste, o înfrângere a lui Donald Trump le va pune într-o altă ecuație geopolitică. Iar românii sunt atenți, nu doar pe plan național se duc la vagonul cu orchestra, și pe plan internațional merg spre același vagon cu orchestră. Deci o victoria Kamala Harris va schimba inclusiv raportul de forțe în România și probabil grupările pro-americane și pro-UE vor fi avantajate de o victorie Kamala Harris", a mai spus Pîrvulescu.
„Kamala Harris militează pentru dreptul femeilor de a controla propria lor viață sexuală, de a lua decizii în ceea ce privește avortul, în ceea ce privește drepturile LGBTQ și așa mai departe, deci pe poziții tradițional liberal-americane, pe câtă vreme doamna Lasconi este în cel mai bun caz ambiguă, deși în declarații pe care le-a făcut în urmă cu câteva luni de zile era de-a dreptul conservatoare, foarte apropiată viziunii trumpiste. Dar acum încearcă să împace toate tipurile de public din România, să ia voturi și de la unii și de la alții, să nu fie la fel de rea ca ceilalți", a completat politologul.
„Iar Geoană, șef al PSD în momentul respectiv, era considerat un pro-american. Totuși, apropo de asta, în campania electorală din 2009, împotriva lui Geoană a planat foarte mult o suspiciune că nu ar fi suficient de pro-american și că ar putea să schimbe orientarea geopolitică a României. Mi-aduc aminte articole care vorbeau despre oamenii ai lui Oprea din teritoriu, de la UNPR, care explicau altora că trebuie să voteze cu Băsescu pentru că nu ne jucăm cu alianțele internaționale ale României. Era suspiciunea legată de celebra vizită de care nu am mai discutat, a lui Geoană la Moscova pe care n-a clarificat-o nici până astăzi. Adică nici astăzi nu știm ce s-a întâmplat acolo. Probabil că mai devreme sau mai târziu va trebui să răspundă la întrebarea asta. Dar mulți spun că a avut deja un „cleaning" făcut de americani în momentul în care a fost numit în 2019 la NATO și că nu-i nimic suspect acolo. Dar nici n-are importanță. Atunci a contat, dar era 2009", a completat Pîrvulescu.
„Părerea mea este că americanii nu au candidat favorit în aceste alegeri, ci sunt mai degrabă spectatori. Ceea ce interesează evident este că România să își respecte toate orientările pro-americane, nu, pro-atlantiste, că e mult mai corect, și pro-democratice. Acum, în rest, este problema românilor, cum vor vota. Nu cred că Joana este favoritul americanilor sau Ciucă este favoritul americanilor. Orice candidat care este un candidat previzibil și pro-democrație este acceptabil pentru această administrație americană. Pentru o probabilă administrație Trump, ar fi de preferat oameni care sunt pe profilul lui Trump și ăsta e motivul pentru care toți încearcă să-și joace și cartea lui Trump", a mai spus acesta.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu