"Lista neagră" a lui Cîțu. Ce şefi de instituţii urmează să fie revocaţi
Postat la: 11.02.2021 - 10:10
Partidele din coaliţia de guvernare vor ca în următoarele săptămâni să înlăture mai mulţi şefi de instituţii publice numiţi de PSD şi ALDE, printre aceştia fiind Florin Iordache, Renate Weber şi Georgică Severin.
PNL, USR-PLUS şi UDMR urmează să înceapă discuţiile, în mai multe comisii de lucru, pentru modificarea unor legi de funcţionare ale unor instituţii ca Societatea Naţională de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Consiliul Legislativ, dar şi pentru schimbarea şefilor de acolo, în condiţiile în care sunt ocupate de foşti membri PSD sau ALDE, unii cu un trecut controversat.
Coaliţia vrea îndepărtarea lui Florin Iordache, autorul OUG 13 pe vremea Guvernului Grindeanu, de la şefia Consiliului Legislativ. Problema este că mai întâi aleşii din coaliţia de guvernare trebuie să modifice Legea pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, dat fiind faptul că în actuala formă a acesteia nu există o procedură care să permită demiterea preşedintelui Consiliului Legislativ.
„Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, de preşedinte de secţie, de consilier sau de expert încetează prin demisie în caz de încălcare a prevederilor art. 17, de pierdere a drepturilor electorale, în situaţia condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni sau, după caz, în alte situaţii prevăzute de lege", prevede actul normativ în vigoare. Prevederile considerate ca temei pentru demisie sunt, de fapt, fie o posibilă incompatibilitate generată de cumularea de funcţii, fie apartenenţa la un partid politic. Mai mult, nu există în prezent o limitare de timp în ceea ce priveşte mandatul de preşedinte al Consiliului legislativ sau al şefilor de secţii din această instituţie. De aceea, PNL a anunţat că e decis să modifice Legea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.
Situaţia nu e deloc uşoară pentru coaliţia de guvernare nici în cazul revocării Avocatului Poporului, adică a lui Renate Weber, fost europarlamentar ALDE. Votată în iunie 2019 pentru un mandat de cinci ani, Weber poate fi demisă doar pentru faptul că a încălcat Constituţia şi legile. În ciuda faptului că votul pare o formalitate, dat fiind că PNL, USR-PLUS şi UDMR au majoritate politică, hotărârea Parlamentului e supusă controlului de constituţionalitate al CCR. De asemenea, o problemă de moment este că în coaliţie nu a fost stabilit cine să fie succesorul lui Renate Weber sau cine să aibă principalul cuvânt în ceea ce priveşte noua propunere.
Partidele din coaliţie trebuie să decidă şi cum vor modifica Legea privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Naţionale de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, pentru a nu merge doar pe varianta respingerii în Parlament a rapoartelor de activitate ale celor două instituţii. Respingerea rapoartelor echivalează cu demiterea conducerilor. „Nu rezolvăm nimic schimbând un şef cu altul", a declarat unul dintre liderii PNL responsabili de problematica TVR şi a Radioului public. La TVR, preşedintele director-general e Doina Gradea din septembrie 2017, când a fost numită în funcţie cu sprijinul PSD şi ALDE. De altfel, PSD a făcut scut pentru apărarea lui Gradea şi când aceasta a fost chemată în Parlament pentru explicaţii privind banii daţi pentru Festivalul Cerbul de Aur sau după ce au apărut înregistrări în care preşedintele director-general jignea un jurnalist pentru faptul că punea întrebări incomode liderilor PSD.
La Radioul public se află la conducerea instituţiei, din primăvara anului 2017, fostul senator PSD Georgică Severin. Deşi a fost contestat în numeroase rânduri de sindicaliştii din instituţie, dar şi de formaţiunile aflate în opoziţie în mandatul trecut, Severin nu a avut vreo emoţie privind revocarea sa din funcţie.
Schimbări sunt urmărite şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu toate că toţi cei nouă membri ai Consiliului de Supraveghere mai au cel puţin doi ani de mandat, iar procedura demiterilor este destul de dificilă. Nu în ultimul rând, formaţiunile din coaliţia de guvernare vor purta discuţii despre funcţionarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ludovic Orban a vorbit în nenumărate rânduri despre CNCD ca despre o instituţie „cotropită de PSD", unde sunt luate decizii „împotriva Constituţiei şi împotriva legii". Ultima decizie controversată a CNCD e amendarea cu 5.000 de lei a deputatului Iulian Bulai (USR) după o postare pe Facebook din decembrie 2019, în care a scris că Fecioara Maria ar fi fost „mamă surogat", iar Iisus s-a născut „fără ca părinţii să fi fost căsătoriţi, doar logodiţi".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu