Marcel Ciolacu desființează guvernările Orban și Cîțu: "Am două cifre mari de comunicat pentru anul acesta!"
Postat la: 06.10.2022 - 11:33
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi, la evenimentul de lansare a versiunii în limba română a "Cartei Albe a IMM-urilor din România", că, prin faptul că PSD se află în această coaliţie, schemele de sprijin pentru economie, populaţie şi companii, reprezintă 6% din PIB, de 3 ori mai mult decât în guvernările Orban şi Cîţu.
El a mai arătat că liberalizarea a generat un jaf uriaş, cu costuri uriaşe pentru toţi, iar dacă am merge pe sloganuri de genul "trebuie să lasăm piaţa liberă să regleze singură lucrurile", vom privi la o adevărată junglă în care cei mari şi puternici vor supravieţui, iar mulţi dintre cei mai mici vor dispărea.
"Am intrat la guvernare într-o situaţie complicată pentru România. Economia era pe marginea prăpastiei, aveam criză energetică, criză sanitară şi mari tensiuni sociale. În această situaţie, am gândit şi vom continua să gândim o abordare echilibrată pe motoarele mari de creştere economică numite Investiţii şi Consum. Investiţii mai mari înseamnă producţie mai mare - locuri de muncă mai multe - creştere economică", a declarat preşedintele PSD în discurs.
El a arătat că "fructele creşterii economice trebuie redistribuite mai departe către oameni prin politici publice şi prin stimuli economici pentru companii", iar "a proteja puterea de cumpărare a populaţiei prin indexări de venituri înseamnă a menţine un consum care să susţină în continuare mersul economiei".
"Suntem încă într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic si social. Cu atât mai mult în asemenea momente, statul trebuie să fie alături de investitorul privat. Dacă am merge pe sloganuri de genul "trebuie să lasăm piaţa liberă să regleze singură lucrurile", mi-e teamă că vom privi la o adevărată junglă în care cei mari şi puternici vor supravieţui, iar mulţi dintre cei mai mici vor dispărea. Ar însemna să ne uităm la sute de mii de companii mici şi mijlocii care ar investi mai putin deoarece există incertitudine, scade cererea, cresc costurile... Nu putem face asta, iar PSD nu o să stea niciodată cu mâinile în sân aşteptând divina intervenţie a mecanismelor invizibile ale pieţei libere", a precizat Ciolacu.
Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, "e suficient să ne uităm la ce s-a întămplat cu marea piaţă liberă din energie - liberalizarea a generat un jaf uriaş, cu costuri uriaşe pentru toţi!".
"Noi considerăm că în asemenea momente trebuie să intervină statul. Şi de aceea am plafonat preţurile la gaze şi energie, atât pentru populaţie, cât şi pentru IMM-uri! În toate momentele de criză sau recesiune, din istoria îndepărtată şi până la Marea Criză din perioadă interbelică sau, mai recent, în criza din 2008-2012 şi în situaţia actuală, soluţia structurală este una singură: investiţiile publice. Investiţiile publice, investiţiile făcute de stat în infrastructură, dar şi în oameni şi companii româneşti, în capitalul uman al României", a spus Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a apreciat că "viziunea PSD este legata de: Creşterea puternică a investiţiilor publice şi stimularea investiţiilor private prin Programele Guvernamentale şi Scheme de ajutor de stat, în valoare de peste 20 miliarde lei în 2022.
"Am două cifre mari de comunicat pentru anul acesta: cu PSD în această coaliţie, schemele de sprijin pentru economie - populaţie şi companii - reprezintă 6% din PIB, de 3 ori mai mult decât în guvernările Orban şi Cîţu. Coaliţia PSD-PNL-UDMR a prins în buget, în acest an, 92 de miliarde lei pentru investiţii din buget, PNRR şi fonduri europene, mai mult cu 22 de miliarde de lei faţă de anul trecut (+30%). 92 miliarde lei este cea mai mare sumă alocată pentru investitii publice dupa Revolutie. Investiţiile publice au efecte de multiplicare în economie. Multiplicatorul cumulativ agregat al investiţiilor publice arată un coeficient de multiplicare între 1,5 şi 8. Adica la 1 leu investiţie publică se atrag efecte în economie de 1.5 lei pe termen scurt până la 8 lei la 5 ani de la finalizarea investiţiei, în funcţie de domeniu", a arătat Ciolacu.
Ciolacu a menţionat că, "dacă avem în acest an o creştere economică de 4,6 - 4,8% - acestea sunt ultimele prognoze ale Băncii Mondiale şi FMI - totul se datorează susţinerii companiilor româneşti prin scheme de sprijin diversificate şi intensificărea investiţiilor publice".
"Aceasta este calea corectă şi aşa ne propunem să facem în continuare. Vrem să vă sprijinim, pentru că doar susţinând companiile româneşti si menţinând la cote stabile consumul intern putem spera să trecem în 2023 la o etapă nouă de dezvoltare economică a ţării", a arătat el.
Marcel Ciolacu a afirmat că vrea să dea 2 sau 3 cifre importante pentru anul viitor: "În 2023, mizăm pe o creştere economică de 3,7%, cifră estimată de Comisia Naţională de Prognoză (FMI prognozează 3,5-4%). Asta înseamnă un plus de circa 150 miliarde la PIB. Vrem să investim acelaşi procent din PIB în economie (6,5%-7% din PIB), iar asta înseamnă că vom obţine un plus de 10-11 miliarde lei pentru investiţii", a spus el.
"Deci, mesajul meu este că această guvernare va continua în 2023 programele de sprijin pentru IMM-uri care produc în România; aţi văzut că avem şi ok-ul Comisiei Europene pentru acea schemă de 4 miliarde de euro. În plus, continuăm să protejăm IMM-urile prin preţ plafonat la curent şi gaze. Fiindcă noi vedem în companiile mici şi mijlocii din România, mai ales cele care produc bunuri şi servicii cu valoare adăugată mare, drept un motor al creşterii economice. Credinţa noastră, a celor din PSD, este că susţinând ţintit firme mici şi mijlocii din sectoare ecoomice vitale pentru România vom depăşi cu bine următoarele luni", a completat Ciolacu.
Preşedintele PSD a arătat că "toate ideile bune care au ajuns la el, din partea IMM-urilor, prin Florin Jianu, sunt retransmise direct la grupurile de lucru pe politici publice din PSD şi se tranformă în măsuri economice sau soluţii legislative". "Asta cred eu că înseamnă un parteneriat corect cu companiile româneşti!", a mai spus Ciolacu în final.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu