Mihai Tudose e la baza prelungirii pe șest a licenței de la Roșia Montana după ce l-a numit în 2017 la șefia ANRM pe un amic de-al lui Marcel Ciolacu

Postat la: 10.02.2024 - 09:35

Gigi Dragomir, un apropiat al fostului baron PSD de Neamț Ionel Arsene, a fost numit în 2017 la șefia ANRM de Mihai Tudose. Marcel Ciolacu, actualul premier, a fost vicepremier în cabinetul Tudose.

Gigi Dragomir era la șefia Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM) în iunie 2019 când licența RMGC a fost prelungită printr-un simplu act al președintelui agenției, nu prin hotărâre de guvern. Fostul premier PSD Viorica Dăncilă a oferit, la Antena 3, propria versiune legată de această prelungire a licenței. Dragomir era si inca mai este un amic "la toarta" de-al lui Marcel Ciolacu.

„Conform Art.50 din Legea Minelor, Agenția Națională pentru Resurse Minerale poate emite avize și licențe de exploatare. Până aici, nu s-a încălcat în niciun fel legea. Dar Agenția Națională pentru Resurse Minerale știa de acest litigiu. În iunie 2019, a emis avizul pentru încă cinci ani, pentru că prima dată, conform Legii Minelor, se dă pe 20 de ani acest aviz, cu posibilitate de prelungire pentru cinci ani. A emis acest aviz, fără să informeze Guvernul. Normal era să avem o Hotărâre de Guvern.

(...) Gândiți-vă că se dau licențe pentru foarte multe zăcăminte, dar având în vedere importanța zăcământului de la Roșia Montana, trebuia să vină o informare către primul ministru, iar această prelungire sau faptul că nu vom prelungi, iar eu vă spun că decizia era să nu prelungesc, trebuia făcută printr-o Hotărâre de Guvern. Nu a existat această Hotărâre de Guvern, s-a făcut această prelungire, a apărut în presă. Din presă am aflat acest lucru și am cerut demisia șefului ANRM. Nu și-a dat demisia. După știți că a fost problema cu miniștri, nu aveam șase miniștri în Guvern, au fost foarte multe probleme", a susținut Dăncilă.

Gigi Dragomir a fost numit la conducerea ANRM în octombrie 2017, prin decizie a premierului Mihai Tudose. Presa a scris că el nu avea nici o legătură cu domeniul, fiind „comerciant de carne", însă era susținut politic de președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene (PSD), acum fugar în Italia. „Anterior postului de la ANRM, Dragomir a fost inspector în cadrul Administrației Județeane a Finanțelor Publice Ilfov și lucrase pentru o serie de firme care se ocupă de comerțul și distribuția de produse alimentare. În ultimii ani a participat la concursuri ANAF pentru o serie de posturi, însă le-a picat", arăta Hotnews.

În 29 decembrie 2017, Tudose l-a demis pe Gigi Dragomir. Câteva zile mai târziu, la 18 ianuarie 2018, premierul interimar Mihai Fifor l-a repus în funcție. El a fost demis de guvernul Ludovic Orban. Presa scria, în 2020, că un raport al Corpului de Control a apreciat că, în perioada în care acesta a condus ANRM, pierderile produse statului au fost de miliarde de lei. „La nivelul ANRM, nu a existat o preocupare evidentă cu privire la aprobarea licențelor de exploatare, prin hotărâre a Guvernului, în sensul că au fost inițiate procedurile prevăzute de cadrul legal în vigoare în vederea aprobării acestora doar pentru 16 licențe din numărul total de 446 licențe neaprobate, astfel, nefiind respectate prevederile din Legea minelor 85/2003.

Titularii de licențe de exploatare neintrate în vigoare pot desfășura operațiuni miniere în baza programelor anuale de exploatare şi/sau cercetare, avizate de ANRM, existând riscul ca exploatarea zăcămintelor să fie finalizată fără ca aceste licențe să fi intrat în vigoare. Din numărul total de 446 licențe de concesiune pentru exploatare/dare în administrare pentru exploatare care nu erau intrate în vigoare, titularii a 97 de licențe desfășurau activitatea de exploatare a resurselor pe baza de permis de exploatare, pentru care datorau taxa aferentă activității miniere.

Pentru celelalte 349 de licențe care nu au intrat în vigoare, titularii acestora nu aveau obligația legală de plată a taxei pentru activitatea de exploatare minieră, aceasta urmând a fi datorată ulterior aprobării licenței prin hotărâre de Guvern. Teoretic, titularii acestor licențe nu desfășoară activități de exploatare minieră și, în consecință, nu plătesc taxele și redevențele aferente licențelor", se arăta în raportul Corpului de Control.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu