Nicușor Dan e bun de plată: a cheltuit ilegal aproape zece milioane de Euro inclusiv pe amenzi personale

Postat la: 14.03.2024 - 09:51

Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, a trecut ilegal pe cheltuieli suma de 47.403.359 lei, reprezentând penalitățile, despăgubirile, cheltuieli de judecată, amenzi, penalități etc, se spune în ultimul Raport de Audit al filialei București a Curții de Conturi.

În plus, edilul și-a decontat amenzi personale în valoare de 15.500 de Euro. Acest document consideră că ar trebui trase la răspundere persoanele autorizate să mute o serie de cheltuieli arbitrare în coșul general de cheltuieli publice, contrar prevederilor Legii finanțelor publice locale. Aproape patru milioane de Euro, mai precis 18.283.854 lei, au fost decontate pentru plata unor amenzi, a onorariilor avocaților, despăgubiri, executări silite pentru neîndeplinirea unor sentințe judecătorești.

Nicușor Dan și-a mai trecut în bugetul de cheltuieli a Primăriei Municipiului București cheltuieli personale, adică patru amenzi, în cuantum general de 76.000 de lei, 15.500 de Euro. Aceste amenzi au fost aplicate de către Inspectoratul de Stat în Construcții, edilul general ducând o luptă personală cu managementul ISC, de mai bine de doi ani. Cel puțin una dintre acestea a fost dată pentru tergiversarea eliberării unei autorizații de construire. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul. Nicușor Dan susține că nu el a fost amendat, ci instituția juridică a primarului general al Capitalei, lucru contrazis de procesul-verbal de amendă. De asemenea, Nicușor Dan a mai fost dat pe mâna procurorilor pentru că, în a doua jumătate a anului 2021, s-a numit pe sine în funcția de director interimar la patru entități din subordinea Primăriei Capitalei, fără mandat de reprezentare, adică la ALPAB. Cu mâna lui a semnat cererea de mărire a bugetului instituției subordonate Primăriei cu trei milioane de lei. Iată că și Curtea de Conturi confirmă dezvăluirile de presă, potrivit cărora nu și-a plătit amenzile pe persoană fizică, ci le-a exportat către instituția pe care o conduce, ceea ce reprezintă, conform legii, "cheltuieli nejustificate."

Fostul matematician a avizat într-un cont "cheltuieli de clarificare," inexistent în ghidul contabilului de stat, "până efectuarea cercetării cauzelor și stabilirea eventualelor răspunderi." Dar a uitat să le mai cerceteze și să mai tragă la răspundere pe cineva. Este vorba despre o sumă de 1.461.745 lei, aproximativ 300.000 de Euro, mai dezvăluie Raportul de Audit al filialei București al Curții de Conturi a României. Acestea reprezintă despăgubiri, executări silite, fără a fi trase la răspundere persoanele vinovate, acțiuni comise la Spitalul Colentina, Administrația și Serviciilor Medicale București (ASMB), Spitalul Clinic Prof. Dr. Alexandru Obreja și Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Suma de 365.548 de lei nu are acte justificative, mai spune Raportul de Audit, recomandând deschiderea identificarea soluțiilor penale în această speță și tragerea la răspundere a celor vinovați, precum și recuperarea debitelor.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu