Noua ordine mondială provoacă dezordine în Europa. Avertisment pentru România de la Bruxelles: "Dacă nu acționăm acum, alții vor decide pentru noi"

Postat la: 18.02.2025 - 14:07

Europa se află în faţa unei provocări istorice după 'șocul Trump'. Vicepreședintele PE Victor Negrescu transmite că acum, când se discută despre ordinea mondială, despre războiul din Ucraina, despre securitate sau despre relațiile transatlantice, România nu poate să fie doar un spectator.

„Europa trebuie să își apere suveranitatea și relevanța sa în lume! Este necesar ca România să își protejeze interesele și să devină o voce puternică în familia europeană. Într-o lume în continuă schimbare, în care se redefinesc abordările la nivel internațional, Uniunea Europeană nu își poate permite să fie vulnerabilă sau dependentă. Nu putem aștepta să fim luați prin surprindere de deciziile altora. Trebuie să ne definim obiective clare și să construim o Europă puternică! România este și trebuie să fie un actor activ în această ecuație. Când se discută despre ordinea mondială, despre războiul din Ucraina, despre securitate sau despre relațiile transatlantice, România nu poate să fie doar un spectator. Avem tot dreptul să avem un rol relevant. Suntem un stat care și-a asumat responsabilități, care contribuie la securitatea europeană și care demonstrează că poate lua decizii strategice în interesul propriu și al partenerilor săi", afirmă Victor Negrescu.

Vicepreședintele Parlamentului European apreciază că „suveranitatea europeană trebuie astăzi exercitată și în practică, nu doar în declarații".

„Trebuie să ne protejăm infrastructura critică - aproape 70% din echipamentele de telecomunicații din UE provin din afara spațiului comunitar, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate strategică. Nu trebuie să fim dependenți de tehnologii care pot reprezenta riscuri pentru securitate - România a fost printre primele state care au luat măsuri în acest sens. Avem nevoie de un cadru european de reglementare clar, un fond european pentru securitatea digitală și investiții masive în tehnologii europene, pentru a construi alternative solide și independente. Dacă nu acționăm acum, alții vor decide pentru noi. Dacă Europa rămâne reactivă și divizată, își pierde capacitatea de a fi un lider global. România nu este doar un aliat, ci un stat care poate contribui activ la conturarea acestei viziuni. Trebuie să ne apărăm poziția, valorile și interesele. Europa trebuie să fie suverană, puternică și pregătită", încheie Negrescu.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu