PNL a plătit articole publicitare în presă prin care se laudă cu raportul favorabil al Comisiei Europene privind justiția și lupta anticorupție
Postat la: 25.07.2024 - 10:55
PNL a plătit apariția unor articole publicitare în presa online în care se laudă cu raportul de miercuri al Comisiei Europene privind statul de drept din România. E pentru prima oară când un partid aflat la putere folosește în scop de propagandă politică un raport al Comisiei Europene privind justiția, dat fiind că până acum aceste rapoarte aveau un ton critic.
Raportul de miercuri al Comisiei Europene are un ton laudativ la adresa justiției și luptei anticorupție. Asociația Forumul Judecătorilor și ONG-ul CRPE au criticat raportul Comisiei Europene, despre care au spus că a ignorat aspectele negative din justiție. În presa centrală și locală au mai apărut și alte articole similare, dar ele nu sunt marcate explicit ca publicitate și nu e clar dacă au fost publicate ca urmare a unui contract cu PNL.
Comisia Europeană a publicat miercuri raportul anual privind respectarea statului de drept în fiecare stat membru. Raportul dedicat României are un ton pozitiv și laudă lupta anticorupție. Una dintre puținele critici de substanță privește chestiunea prescripției, care permite ca zeci de inculpați de nivel înalt să scape de pedepse. Raportul Comisiei Europene menționează și chestiunea finanțării netransparente a presei mainstream de către partidele politice cu bani de la buget, dar nu face nici o recomandare de acțiune în acest sens.
Rapoartele din anii precedenți ai Comisiei Europene, realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV, între timp oprit), aveau un ton mult mai critic și cereau în permanență reforme și întărirea luptei anticorupție. Ele conțineau recomandări obligatorii pentru autoritățile române. Dat fiind tonul critic, partidele aflate la putere nu le foloseau în scop de propagandă politică.
Acum însă, PNL folosește raportul pozitiv al Comisiei Europene în scop politic. PNL deține portofoliul Justiției prin ministrul Alina Gorghiu și a controlat procesul numirilor la vârful Parchetului General, DNA și DIICOT prin fostul ministru Cătălin Predoiu și președintele Klaus Iohannis, în mandatul premierului Nicolae Ciucă.
Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a criticat joi un raport oficial în care Comisia Europeană laudă lupta anticorupție din România și în general sistemul de justiție. Sub titlul "Unde vede Comisia Europeană progrese în lupta anticorupție din România și la capitolul Integritate?", CRPE arată că reformele din justiție s-au oprit, lupta anticorupție a încetinit, iar Agenția Națională de Integritate ignoră liderii politici de la guvernare și se concentrează pe membrii opoziției.
Raportul Comisiei Europene a fost criticat și de Asociaţia Forumul Judecătorilor, care a arătat că documentul "nu reflectă obiectiv situaţia sistemului judiciar din România" și a anunţat că nu va mai participa la niciun dialog cu Comisia Europeană, "refuzând ca onorabilitatea membrilor săi să fie folosită pentru discursuri şi înţelegeri politice". Raportul Comisiei Europene menționează și chestiunea finanțării netransparente a presei mainstream de către partidele politice cu bani de la buget, dar nu face nici o recomandare de acțiune în acest sens.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu