Portofelul digital a fost adoptat de UE: reacție vehementă din partea europarlamentarului Cristian Terheș
Postat la: 29.02.2024 - 19:32
Deputații europeni susțin planurile pentru un portofel digital la nivelul UE și au dat vot favorabil în acest sens proiectului. Noul cadru de identitate digitală va oferi cetățenilor UE acces digital transfrontalier la serviciile publice cheie.
Parlamentul European a dat undă verde finală regulamentului cu 335 de voturi pentru, 190 împotrivă și 31 de abțineri, iar acum va trebui să fie aprobat oficial de Consiliul de Miniștri al UE pentru a deveni lege, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
Potrivit regulamentului adoptat joi și deja convenit cu miniștrii UE, acest nou portofel de identitate digitală va permite cetățenilor să se identifice și să se autentifice online, fără a fi nevoie să recurgă la furnizori comerciali - o practică care ridică probleme de încredere, securitate și confidențialitate.
Legea prevede „semnături electronice calificate" gratuite pentru utilizatorii de portofel din UE, care sunt cei mai de încredere și au același statut juridic ca o semnătură scrisă de mână, precum și interacțiunile portofel-la-portofel, pentru a îmbunătăți fluiditatea schimburilor digitale.
Deputații europeni au impus, de asemenea, un portofel open-source pentru a încuraja transparența, inovația și pentru a spori securitatea. De asemenea, au stabilit reguli stricte pentru înregistrarea și supravegherea companiilor implicate pentru a asigura responsabilitatea și trasabilitatea.
Prin intermediul unui așa-numit tablou de bord pentru confidențialitate, utilizatorii vor putea avea control deplin asupra datelor lor și vor putea solicita ștergerea datelor lor, conform prevederilor Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), transmite Parlamentul European.
Raportorul Romana Jerković (S&D, HR) a declarat: „Această legislație își propune să împuternicească cetățenii, punându-le în control deplin asupra utilizării și partajării datelor lor. Identitatea digitală a evoluat de la a fi o simplă comoditate la a deveni un catalizator pentru implicarea civică, abilitarea socială și un mijloc de a promova incluziunea în era digitală."
Un studiu al serviciului de cercetare al Parlamentului European subliniază că, de la pandemie, furnizarea de servicii publice și private a devenit din ce în ce mai digitală. Soluțiile existente de portofel digital permit utilizatorilor să stocheze și să conecteze date într-un singur mediu, fără întreruperi, pe telefoanele lor mobile. Cu toate acestea, potrivit Comisiei, această comoditate vine cu prețul pierderii controlului asupra datelor cu caracter personal, în timp ce aceste soluții sunt deconectate de la o identitate fizică verificată, ceea ce face ca frauda și amenințările de securitate cibernetică să fie mai dificil de atenuat.
Europarlamentarul Cristian Terheș susține că sistemul va fi folosit pentru supravegherea și controlul în masă al populației.
„În aplauzele grupurilor PPE, Renew și S&D, Identitatea Digitală Europeană a fost adoptată de plenul Parlamentului European de la Strasbourg, pe data de 29.02.2024, cu 335 voturi pentru, 150 împotrivă și 31 abțineri. (...)
Eu am votat:
- pentru amendamentul de respingere a propunerii făcut de grupul ID, amendament ce a fost respins la vot;
- pentru propunerea ECR de amendare a textului, ce a fost respinsă la vot, astfel că textul a rămas nemodificat;
- împotriva adoptării textului final.
După publicarea listei de vot vă voi face cunoscut cum s-a votat nominal.
Ca și co-raportor în LIBE din partea Grupului ECR m-am opus vehement Identității Digitale Europene, care crează sistemul pentru supravegherea și controlul în masă al populației. Sistemul va fi folosit și pentru tranzacționarea monedei euro digitale.
Datorită mie s-a prelungit acest dosar cu circa un an și jumătate. Acum, pe ultima sută de metri, împing în Parlament toate propunerile care cu greu vor trece în următoarea legislatură.
Dacă doriți să vă fie respectate drepturile la nivelul UE, nu votați la europarlamentare cu trădătorii de la PSD, PNL și USR", a avertizat Cristian Terheș.
„Prin portofelul digital european vom putea, spre exemplu, să accesăm orice fel de document, adeverinţă sau certificat prin câteva click-uri în aplicaţie sau vom putea solicita deschiderea unui cont bancar prin simpla partajare via telefon a documentelor cu banca noastră, fără să mai fie nevoie să ne deplasăm şi să aşteptăm ore întregi la ghişee." a precizat europarlamentarul REPER Alin Mituţa.
„De fiecare dată când o aplicație sau un site web ne cere să creăm o nouă identitate digitală sau să ne conectăm cu ușurință printr-o platformă mare, nu avem idee ce se întâmplă cu datele noastre în realitate. De aceea, Comisia va propune o identitate electronică europeană sigură. Unul în care avem încredere și în care orice cetățean îl poate folosi oriunde în Europa pentru a face orice, de la plata taxelor până la închirierea unei biciclete. O tehnologie în care ne putem controla ce date sunt folosite și cum", declara recent Ursula von der Leyen.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu