Premieră în Parlamentul European: Mitropolia Basarabiei a fost recunoscută ca fiind victimă a represiunii sovietice

Postat la: 06.10.2023 - 21:35

Parlamentul European recunoaşte Mitropolia Basarabiei ca fiind victimă a represiunii sovietice. Prevederea se regăseşte în rezoluţia votată joi, 5 octombrie, prin care eurodeputaţii cer Consiliului Uniunii Europene să aprobe iniţierea negocierilor de aderare cu Republica Moldova, informează vineri Radio Chişinău.

"Parlamentul European ia act de faptul că Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei, abolită de autorităţile sovietice în semn de răzbunare, a fost recunoscută oficial în 2002, în urma unei hotărâri a Curţii Europene a Drepturilor Omului; recunoaşte Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei ca victimă a represiunii sovietice', se arată în comunicatul Parlamentului European.

Parlamentul European a adoptat joi, la Strasbourg, o rezoluţie prin care îşi reafirmă angajamentul faţă de viitoarea aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi cere ca negocierile cu Chişinăul să fie lansate înainte de sfârşitul anului, informează un comunicat al PE.

Astfel, se "ia act de faptul că Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei, abolită de autoritățile sovietice în semn de răzbunare, a fost recunoscută oficial în 2002, în urma unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului; recunoaște Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei ca victimă a opresiunii sovietice", se arata la punctul 18 din propunerea de rezoluție a Grupului ECR.

Mențiunea în această rezoluție a faptului că Mitropolia Basarabiei este o victimă a opresiunii sovietice a fost făcută la propunerea europarlamentarului Cristian Terheș, care a explicat colegilor de grup istoricul din spatele persecuției sovietice îndreptate împotriva acestei mitropolii istorice românești și chinul prin care a trecut până când a fost recunoscută iarași oficial, după desființarea URSS, abia în urma unei decizii CEDO din 2002.

Desființată de regimul sovietic, Mitropolia Basarabiei a fost reactivată în 1992, după proclamarea independenței Republicii Moldova, însă a fost recunoscută de către autorități abia în 2002, sub presiune internațională, ca urmare a unei hotărâri CEDO (Cauza "Mitropolia Basarabiei și alţii versus Moldova" - nr. 45701/99) prin care Republica Moldova a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Proprietățile imobiliare și arhivele bisericești confiscate de sovietici de la Mitropolia Basarabiei se află astăzi în posesia Republicii Moldova ca succesor local și în partea al fostei URSS.

Aceasta este prima propunere de rezoluție asumată de un grup politic din Parlamentul European care recunoaște că Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei a fost o victimă a opresiunii sovietice.

"Recunoașterea faptului că Mitropolia Basarabiei a fost o victimă a opresiunii sovietice este nu doar o constatare a unui fapt istoric de netăgăduit, ci și un pas normal spre repararea acestei nedreptăți făcute de sovietici", a spus europarlamentarul Cristian Terheș.

Demersurile internaționale privind recunoașterea Mitropoliei Basarabiei ca victimă a opresiunii sovietice au fost inițiate de europarlamentarul Cristian Terheș după o vizită pe care acesta a făcut-o la Chișinău pe data de 23 octombrie 2022, ocazie cu care acesta s-a întâlnit și cu IPS Petru.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu