Prin măsurile PSD, România face pași mari către poziția de forță economică și logistică internațională

Postat la: 14.06.2024 - 01:05

 

Cele mai recente date furnizate de firma de consultanță EY și Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată țara noastră inregstrează progrese considerabile înspre a deveni o forță economică și logistică regională.  Este rezultatul investițiilor publice masive în economie și infrastructură asumate și implementate de Guvernul Marcel Ciolacu.

România este în topul creșterii economice la nivelul UE și a devenit un magnet pentru investitorii străini. În primele cinci luni ale acestui a,n este a doua piaţă de fuziuni şi achiziţii din regiune, a depăşit Cehia şi a ajuns foarte aproape de Polonia, din punct de vedere al volumului, potrivit datelor colectate de reputata firmă de consultanță EY.

"În România, în primele cinci luni din 2024 faţă de primele cinci luni 2023, avem o consistenţă fantastică atât pe volum, avem 110 versus 107 tranzacţii parafate la cinci luni, dar şi pe valoare. Dacă piaţa românească obişnuia să stea în jurul a 200 de tranzacţii pe an, cam ăsta era volumul tradiţional în România, iar Polonia era o piaţă de 400 de tranzacţii anual, în prezent diferenţa între Polonia şi România este marginală. Vorbim de 246 faţă de 253 de tranzacţii. Suntem pe locul al doilea, foarte, foarte aproape de Polonia", a menționat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Valoarea medie a unei tranzacţii în România se află în jurul sumei de 40 de milioane de euro, însă dinamica pe tranzacţiile medii şi mari prinde din ce în ce mai mult contur.

Analiștii polonezi susțin că politica fiscală și investițiile în infrastructură asumate de PSD sunt atuurile României

Saltul înregistrat de România este remarcat și de analiștii polonezi, care apreciază că țara noastră va juca un rol și mai important pe plan regional în următorii ani. Cezary Bachański, Director al Forumului Micro și Mici Afaceri al ZPP (Uniunea Antreprenorilor și Lucrătorilor), semnalează faptul că România înregistrează progrese uriașe din punct de vedere economic și al nivelului de trai și scoate în evidență măsurile care au condus la acestea. "România a efectuat cu meticulozitate o mulțime de reforme, de reglementare sau favorabile afacerilor. Peste câțiva ani vor lua o bună parte din tortul din care trăim", spune Bachański.

Pentru Cezary Bachański, țara noastră este mai atractivă decât Polonia pentru mediul de afaceri prin predictibilitatea TVA, a sistemului fiscal, mai simplu decât cel polonez, în special pentru IMM, dar și taxarea mai redusă.  

Analistul polonez mai identifică și investițiile în infrastructura mare ca factor de creștere a atractivității României, cât și  aderarea la Spațiul Schengen în transportul aerian și maritim în luna martie a acestui an, cu perspective bune și pentru transportul rutier.

Schimbarea profundă a României la acest capitol este rezultatul investițiilor fără precedent asumate prin Programul de Guvernare al cabinetului condus de Marcel Ciolacu. Anul acesta, PSD prevede că peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene vor fi alocate lucrărilor de infrastructură publică. Suma reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. Astfel, România se apropie de ținta de 10% din PIB, anunțată de premierul Marcel Ciolacu încă din mai 2023.

Interesul investitorilor străini este confirmat și de creșterea numărului de firme înregistrate în primele patru luni ale anului

Semnalul pozitiv transmis prin politicile guvernamentale implementate în ultima vreme este confirmat și de datele Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Un număr de 2.308 societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele patru luni din 2024, cu un capital social subscris în sumă totală de peste 12,4 milioane de dolari, în creştere cu 46,4% faţă de cel consemnat în aceeași perioadă a anului trecut, de 8,47 milioane de dolari.

În aprilie 2024, au fost înmatriculate 633 societăţi cu participare străină (+32,7% faţă de aceeaşi lună din 2023), cu un capital subscris de 2,17 milioane lei (+37,8%). În funcţie de domeniile de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (35,23% din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (17,06% din total) şi transport, depozitare şi comunicaţii (15,32%).

La finele lunii aprilie 2024, în România existau 253.534 de societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la peste 70,58 miliarde de dolari.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu